Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Je gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie je bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee je naar andere landen kan reizen. Woon je in de gemeente Noordwijk en heb je een DigiD? Dan kun je de aanvraag van jouw reisdocument het snelste regelen door deze online voor te bereiden. Klik op onderstaande knop om jouw aanvraag te starten. Je moet nog wel een afspraak maken bij de publieksbalies om een pasfoto in te leveren en jouw oude reisdocumenten te laten zien.

Online de aanvraag van een reisdocument starten en betalen (DigiD) Maak online een afspraak (gratis) voor de aanvraag van een paspoort Maak online een afspraak (gratis) voor de aanvraag van een identiteitskaart

Online de verklaring van geen bezwaar afgifte reisdocument minderjarige (toestemmingsformulier) indienen (DigiD) Online de vermissing van jouw reisdocument melden (DigiD)

Reizen

Met een identiteitskaart kan je de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kan je alle landen bezoeken. Voor sommige landen heb je ook een visum nodig. Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie over reizen naar het buitenland.

Identificatieplicht

De identificatieplicht houdt in, dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen. Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie.

Identiteitskaart met inlogfunctie DigiD

Vanaf 1 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie (eNIK) uitgegeven. Dit betekent dat je met jouw identiteitskaart via de DigiD app kan inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of jouw pensioenfonds.

De inlogfunctie zit standaard in de Nederlandse identiteitskaart, maar moet wel geactiveerd worden. Na het ophalen van jouw identiteitskaart in het gemeentehuis, ontvang je binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kan je de inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op digid.nl.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een paspoort en een identiteitskaart aanvragen. Voor sommige situaties gelden andere voorwaarden:

 • Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kan je in aanmerking komen voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort.
 • Als je onder curatele staat, heb je toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
 • Als je van naam verandert, moet je een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als je van geslacht verandert, moet je een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als je een paspoort voor jouw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart voor jouw kind jonger dan 12 jaar aanvraagt, moet er toestemming zijn van beide ouders of voogd. Kijk voor de werkwijze bij het kopje Aanpak.
Aanpak

Zo vraag je een paspoort of identiteitskaart aan en/of verleng je jouw paspoort of identiteitskaart (vervangen oud paspoort of identiteitskaart):

 • Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Woon je in de gemeente Noordwijk en heb je een DigiD? Dan kun je de aanvraag van jouw reisdocument het snelste regelen door deze online voor te bereiden: online de aanvraag van een reisdocument starten en betalen (DigiD).
 • Je komt persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publiekbalies, ook als je online de aanvraag al hebt gestart. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak voor de aanvraag van een paspoort. Of maak online een afspraak voor de aanvraag van een identiteitskaart. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Je neemt mee:
  • Al jouw reisdocumenten die je nog in jouw bezit hebt (behalve als deze al ongeldig zijn gemaakt). Heb je een verlopen reisdocument? Neem dan ook andere documenten mee om te bewijzen wie je bent.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Pinpas (geen creditcard) of contant geld tenzij je online al hebt betaald.

Paspoort jonger dan 18 jaar of identiteitskaart jonger dan 12 jaar

Vraag je een paspoort voor jouw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart aan voor jouw kind jonger dan 12 jaar? Regel dan ook het volgende:

Paspoort of identiteitskaart vermist of gestolen 

Is jouw paspoort of identiteitskaart in Nederland kwijt of gestolen? Dan kan je direct een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Bij deze aanvraag vul je een verklaring van vermissing in. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Wil je nog geen nieuw reisdocument aanvragen, ben je jouw reisdocument in het buitenland kwijtgeraakt of moet je onmiddellijk reizen? Lees dan verder op onze pagina paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen.

Gevonden Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten worden in verband met mogelijke identiteitsfraude vernietigd en niet meer teruggegeven aan de eigenaar.

Kosten

Wat kost een paspoort?

Aanvraag Geldigheid Prijs
Paspoort tot 18 jaar 5 jaar € 58,85
Paspoort 18 jaar en ouder 10 jaar € 77,85
Spoed paspoort tot 18 jaar 5 jaar € 111,85
Spoed paspoort 18 jaar en ouder 10 jaar € 130,85

Wat kost een identiteitskaart?

Aanvraag Geldigheid Prijs
Identiteitskaart tot 18 jaar 5 jaar € 37,95
Identiteitskaart 18 jaar en ouder 10 jaar € 70,35
Spoed identiteitskaart tot 18 jaar 5 jaar  € 90,95
Spoed identiteitskaart 18 jaar en ouder 10 jaar  € 123,35
Afhandeltermijn

Na 5 werkdagen kan je jouw reisdocument ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak voor het ophalen van een paspoort. Of maak online een afspraak voor het ophalen van een identiteitskaart. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

(Thuis)bezorgen

Je kan jouw reisdocument ook gratis laten (thuis)bezorgen. Houd er rekening mee dat er eerst een bezorgafspraak gemaakt moet worden. Hierdoor duurt (thuis)bezorgen langer dan ophalen in het gemeentehuis. Als je het reisdocument snel nodig hebt, kan je beter kiezen om jouw reisdocument op te halen.

Spoedprocedure 

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Je moet hiervoor wel extra betalen. Als je het reisdocument ’s ochtends aanvraagt, kan je het reisdocument de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak voor het ophalen van een paspoort. Of maak online een afspraak voor het ophalen van een identiteitskaart. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Bij een spoedaanvraag is (thuis)bezorgen niet mogelijk.