Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Je gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie je bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee je naar andere landen kan reizen.

Online aanvraag voorbereiden

Je regelt de aanvraag van jouw reisdocument het snelste door deze online voor te bereiden. Je betaalt met iDEAL. Daarna maak je een afspraak bij de publieksbalies om een pasfoto in te leveren en jouw oude reisdocumenten te laten zien.

Online aanvraag reisdocument starten, betalen en afspraak maken (DigiD)

Persoonlijk aanvragen bij de publieksbalies

Wil je liever de aanvraag van jouw reisdocument helemaal regelen bij de publieksbalies? Maak dan een afspraak (gratis). Wil je met spoed een reisdocument aanvragen? Maak dan een afspraak in de ochtend. Dan kan je het reisdocument de volgende werkdag ophalen. (Thuis)bezorgen is bij een spoedaanvraag niet mogelijk. Voor een spoedaanvraag moet je extra betalen.

Online afspraak maken voor aanvraag paspoort

Online afspraak maken voor aanvraag identiteitskaart

Of bel met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Wat neem je mee?

  • Al jouw reisdocumenten die je nog in jouw bezit hebt (behalve als deze al ongeldig zijn gemaakt). Heb je een verlopen reisdocument? Neem dan ook andere documenten mee om te bewijzen wie je bent. Is jouw reisdocument kwijt of gestolen? Dan moet je de vermissing doorgeven, dit kan online met DigiD of bij de publieksbalies. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Vraag je een paspoort voor jouw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart voor jouw kind jonger dan 12 jaar aan? Neem dan jouw kind mee. Ook moeten beide ouders of voogd toestemming geven, dit kan online met DigiD of bij de publieksbalies. Liever bij de publieksbalies? Neem dan een geldig (kopie van een) identiteitsbewijs van beide ouders of voogd mee.
  • Pinpas (geen creditcard) of contant geld tenzij je online al hebt betaald.
Kosten

Wat kost een paspoort?

Aanvraag Geldigheid Prijs 2024
Paspoort tot 18 jaar 5 jaar € 63,40
Paspoort 18 jaar en ouder 10 jaar € 83,85
Spoed paspoort tot 18 jaar 5 jaar € 120,45
Spoed paspoort 18 jaar en ouder 10 jaar € 140,90

Wat kost een identiteitskaart?

Aanvraag Geldigheid Prijs 2024
Identiteitskaart tot 18 jaar 5 jaar € 40,90
Identiteitskaart 18 jaar en ouder 10 jaar € 75,80
Spoed identiteitskaart tot 18 jaar 5 jaar € 97,95
Spoed identiteitskaart 18 jaar en ouder 10 jaar € 132,85
Ophalen

Na 5 werkdagen kan je jouw reisdocument ophalen. Ophalen kan zonder afspraak bij de informatiebalie in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Heb je een paspoort voor jouw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart voor jouw kind jonger dan 12 jaar aangevraagd? Dan moet jouw kind meekomen bij het ophalen. Wil je liever een afspraak maken? Maak dan online een afspraak voor het ophalen van een reisdocument. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Spoedprocedure

Als je een spoedaanvraag ’s ochtends hebt gedaan, kan je jouw reisdocument de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan zonder afspraak bij de informatiebalie in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Heb je een paspoort voor jouw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart voor jouw kind jonger dan 12 jaar aangevraagd? Dan moet jouw kind meekomen bij het ophalen. Wil je liever een afspraak maken? Maak dan online een afspraak voor het ophalen van een reisdocument. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

(Thuis)bezorgen

Heb je bij de aanvraag aangegeven, dat je jouw reisdocument wilt laten (thuis)bezorgen? Dan krijg je bericht van bezorgdienst Dynasure als jouw reisdocument klaar is om bezorgd te worden. Daarna kan je online een bezorgafspraak bij Dynasure maken.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een paspoort en een identiteitskaart aanvragen. Voor sommige situaties gelden andere voorwaarden:

  • Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kan je in aanmerking komen voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort.
  • Als je onder curatele staat, heb je toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
  • Als je van naam verandert, moet je een nieuw paspoort aanvragen.
  • Als je van geslacht verandert, moet je een nieuw paspoort aanvragen.
  • Als je een paspoort voor jouw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart voor jouw kind jonger dan 12 jaar aanvraagt, moet er toestemming zijn van beide ouders of voogd.
Reizen

Met een identiteitskaart kan je de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kan je alle landen bezoeken. Voor sommige landen heb je ook een visum nodig. Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie over reizen naar het buitenland. Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kijk op onze pagina Reizen met kinderen voor meer informatie.

Identificatieplicht

De identificatieplicht houdt in, dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen. Als je naar het ziekenhuis of de dokter gaat, moet je ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs hebben. Dat geldt ook voor kinderen. De leeftijd van het kind maakt niet uit.

Identiteitskaart met inlogfunctie DigiD

Vanaf 1 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie (eNIK) uitgegeven. Dit betekent dat je met jouw identiteitskaart via de DigiD app kan inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of jouw pensioenfonds.

Inlogfunctie activeren

De inlogfunctie zit standaard in de Nederlandse identiteitskaart, maar moet wel geactiveerd worden. Na het ophalen van jouw identiteitskaart in het gemeentehuis, ontvang je binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kan je de inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op digid.nl.