Reizen met kinderen

Als jouw kind met of zonder jou naar het buitenland reist, moet jouw kind een geldig reisdocument hebben. Dit geldt voor elk land van bestemming, ongeacht de leeftijd van jouw kind. Het paspoort is in alle landen te gebruiken als geldig reisdocument voor jouw kind. In sommige landen kan jouw kind met een identiteitskaart reizen.

Kind jonger dan 18 jaar

Is jouw kind minderjarig (jonger dan 18 jaar)? Houd dan rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen. De marechaussee vraagt om een geldig reisdocument. Ook controleert de Koninklijke Marechaussee ouders die alleen met een kind het Schengengebied in of uit reizen. Het kan zijn dat je hiervoor toestemming nodig hebt. Dit gebeurt om internationale kinderontvoering tegen te gaan. Kijk voor meer informatie op marechaussee.nl.

Aanpak

Reisdocument aanvragen

Heeft jouw kind nog geen eigen reisdocument? Vraag dan een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente. Vraag je een paspoort voor jouw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart voor jouw kind jonger dan 12 jaar aan? Dan moet er toestemming van beide ouders of voogd worden gegeven. Dit kan op de volgende manieren:

Je reist alleen met jouw minderjarige kind

Reis je alleen met jouw minderjarige kind (jonger dan 18 jaar)? Dan moet je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de ouder met gezag. Als je zonder deze toestemming reist, wordt dat aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Er zijn verschillende documenten om de toestemming aan te tonen. Via kinderontvoering.org kan je bepalen welke documenten je nodig hebt.

Jouw minderjarige kind reist met een andere volwassene

Reist jouw minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) met een andere volwassene (niet 1 van de ouders) naar het buitenland? Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma, ander familielid, vriendje of vriendinnetje. Dan is toestemming nodig. Er zijn verschillende documenten om de toestemming aan te tonen. Via kinderontvoering.org kan je bepalen welke documenten je nodig hebt.

Meer informatie

Bel voor meer informatie met de Koninklijke Marechaussee via 0800-1814. Of via +31 20 60 38 063 vanuit het buitenland.