Paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen

Is jouw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen? Dan kan je een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag van jouw nieuwe reisdocument vul je namelijk een verklaring van vermissing in.

Online de vermissing van jouw reisdocument melden (DigiD)   

Of maak online een afspraak (gratis).

Voorwaarden

De volgende personen mogen een vermissing van een reisdocument melden:

  • personen vanaf 18 jaar;
  • één van de ouders van kinderen tot en met 11 jaar;
  • kinderen van 12 tot en met 17 jaar (één van de ouders mag dit ook doen).

Aanpak

Nieuw reisdocument aanvragen

Je kan bij de gemeente waar je staat ingeschreven een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag voor jouw nieuwe reisdocument vul je namelijk een verklaring van vermissing in. 

Je vraagt nog geen nieuw reisdocument aan

Ook als je nog niet gelijk een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvraagt, is het verstandig om een verklaring van vermissing in te vullen. Dit helpt bij de strijd tegen identiteitsfraude. 

Je kan online de vermissing van uw reisdocument melden (DigiD). Je kan natuurlijk ook persoonlijk langskomen tijdens de openingstijden van de publieksbalies. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000

Let op

Zodra je de vermissing hebt gemeld, vervalt jouw reisdocument definitief. Dit kunnen wij niet ongedaan maken. Als je het reisdocument later terugvindt, kan je het dus niet meer gebruiken. Je moet het reisdocument dan inleveren bij de gemeente.

Vermist in het buitenland

Als je jouw paspoort of identiteitskaart in het buitenland verliest, doe je aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit heb je nodig voor jouw verzekering. In Nederland hoef je geen aangifte meer te doen bij de Nederlandse politie. 

Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat, dat jouw reisdocument kwijt of gestolen is en vraag een noodpaspoort aan. Met het buitenlandse proces-verbaal kan je bij de gemeente waar je staat ingeschreven een nieuw reisdocument aanvragen. 

Inlogfunctie identiteitskaart blokkeren

Is jouw identiteitskaart afgegeven vanaf 4 januari 2021? Dan is het mogelijk om met jouw identiteitskaart in te loggen via DigiD. Als je jouw identiteitskaart kwijt bent, dan is het belangrijk dat je de inlogfunctie laat blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD Helpdesk.

Je moet onmiddellijk op reis

Onder bepaalde voorwaarden kan je een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.

Gevonden paspoort of identiteitskaart

Wij vernietigen gevonden Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten in verband met mogelijke identiteitsfraude. De eigenaar krijgt het reisdocument niet meer terug.

Kosten

Vermissing van jouw reisdocument melden is gratis.

Afhandeltermijn

Online melding

Uiterlijk de volgende werkdag verwerkt.

Melding bij de publieksbalies

Direct verwerkt.