Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aanvragen

Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is voor personen die in Nederland wonen, maar hier niet vandaan komen. Met dit paspoort kan je ook naar het buitenland reizen. Het vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is in alle landen geldig, behalve in jouw land van herkomst. Voor sommige landen heb je ook een visum nodig. Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. Dit hangt af van de duur van jouw verblijfsvergunning.

Maak online een afspraak (gratis)

Online de verklaring van geen bezwaar afgifte reisdocument minderjarige (toestemmingsformulier) indienen (DigiD)

Voorwaarden

Voorwaarden vluchtelingenpaspoort

De voorwaarden voor een vluchtelingenpaspoort zijn: 

  • Je hebt een vluchtelingenstatus voor bepaalde of onbepaalde tijd (type III of IV).
  • Je hebt niet de Nederlandse nationaliteit.
  • Je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar je het vluchtelingenpaspoort aanvraagt.

Heb je geen vluchtelingenstatus? Vraag dan een vreemdelingenpaspoort aan.

Voorwaarden vreemdelingenpaspoort

De voorwaarden voor een vreemdelingenpaspoort zijn: 

  • Je hebt een geldige verblijfsvergunning type I of II (minimaal nog 1 jaar geldig).
  • Jouw eigen land geeft jou geen paspoort.
  • Je staat ingeschreven in de BRP van de gemeente waar je het vreemdelingenpaspoort aanvraagt.

Aanpak

Vraag een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aan bij de gemeente waarin je woont. Kom persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. Je kan alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak (gratis) met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Je neemt mee:

  • Jouw geldige verblijfsvergunning.
  • Al jouw reisdocumenten. Ook als deze verlopen zijn (behalve als deze al ongeldig zijn gemaakt) en eventueel jouw verlopen vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

De gemeente kan jouw aanvraag voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort doorsturen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De gemeente vraagt jou dan om extra documenten. Vervolgens beoordeelt de minister van Buitenlandse Zaken jouw aanvraag. 

Paspoort jonger dan 18 jaar

Vraag je een paspoort aan voor een kind onder de 18 jaar? Neem dan het volgende mee: 

Vermist of gestolen

Is jouw paspoort kwijt of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Kosten 

Wat kost een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort?

Aanvraag Prijs 2024
Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 63,40
Spoed vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 120,45
Afhandeltermijn

Doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken

Heeft de gemeente jouw aanvraag doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan duurt het mogelijk enkele maanden voordat je jouw paspoort kan ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Een spoedprocedure bij de aanvraag van een vreemdelingenpaspoort is niet mogelijk. 

Niet doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken

Als de gemeente jouw aanvraag niet doorstuurt naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, kan je jouw paspoort na 5 werkdagen ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Spoedprocedure

Als je een spoedaanvraag ’s ochtends hebt gedaan, kan je jouw paspoort de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.