Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen.

Maak online een afspraak (gratis) voor de aanvraag van een paspoort

Maak online een afspraak (gratis) voor de aanvraag van een identiteitskaart 

Reizen

Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie over reizen naar het buitenland.

Identificatieplicht

De identificatieplicht houdt in, dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen. Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie.

Identiteitskaart met inlogfunctie DigiD

Vanaf 1 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart met een inlogfunctie (eNIK) uitgegeven. Dit betekent dat u met uw identiteitskaart via de DigiD app kunt inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

De inlogfunctie zit standaard in de Nederlandse identiteitskaart, maar moet wel geactiveerd worden. Na het ophalen van uw identiteitskaart in het gemeentehuis, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op digid.nl 

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een paspoort en een identiteitskaart aanvragen. Voor sommige situaties gelden andere voorwaarden:

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als u een paspoort voor uw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart voor uw kind jonger dan 12 jaar aanvraagt, moet er toestemming zijn van beide ouders of voogd. Kijk voor de werkwijze bij het kopje Aanpak.
Aanpak

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

 • Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven.
 • U komt persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publiekbalies. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak voor de aanvraag van een paspoort. Of maak online een afspraak voor de aanvraag van een identiteitskaart. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. U neemt mee:
  • Al uw reisdocumenten die u nog in uw bezit hebt (behalve als deze al ongeldig zijn gemaakt). Hebt u een verlopen reisdocument? Neem dan ook andere documenten mee om te bewijzen wie u bent.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

Paspoort jonger dan 18 jaar of identiteitskaart jonger dan 12 jaar

Vraagt u een paspoort voor uw kind jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart aan voor uw kind jonger dan 12 jaar? Regel dan het volgende:

 • Toestemming van beide ouders of voogd. Dit kan op de volgende manieren:
 • Neem een geldig (kopie van een) identiteitsbewijs van beide ouders of voogd. Dit is niet nodig als u online een toestemmingsformulier heeft ingediend.
 • Uw kind moet ook meekomen (ook bij het ophalen van het reisdocument).

Paspoort of identiteitskaart vermist of gestolen 

Is uw paspoort of identiteitskaart in Nederland kwijt of gestolen? Dan kunt u direct een nieuw reisdocument aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Bij deze aanvraag vult u een verklaring van vermissing in. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Wilt u nog geen nieuw reisdocument aanvragen, bent u uw reisdocument in het buitenland kwijtgeraakt of moet u onmiddellijk reizen? Lees dan verder op onze pagina paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen.

Gevonden Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten worden in verband met mogelijke identiteitsfraude vernietigd en niet meer teruggegeven aan de eigenaar.

Kosten

Wat kost een paspoort?

Aanvraag Geldigheid Prijs
Paspoort tot 18 jaar 5 jaar € 58,85
Paspoort 18 jaar en ouder 10 jaar € 77,85
Spoed paspoort tot 18 jaar 5 jaar € 111,85
Spoed paspoort 18 jaar en ouder 10 jaar € 130,85

Wat kost een identiteitskaart?

Aanvraag Geldigheid Prijs
Identiteitskaart tot 18 jaar 5 jaar € 37,95
Identiteitskaart 18 jaar en ouder 10 jaar € 70,35
Spoed identiteitskaart tot 18 jaar 5 jaar  € 90,95
Spoed identiteitskaart 18 jaar en ouder 10 jaar  € 123,35
Afhandeltermijn

Na 5 werkdagen kunt u uw reisdocument ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak voor het ophalen van een paspoort. Of maak online een afspraak voor het ophalen van een identiteitskaart. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

(Thuis)bezorgen

U kunt uw reisdocument ook gratis laten (thuis)bezorgen. Houdt u er rekening mee dat er eerst een bezorgafspraak gemaakt moet worden. Hierdoor duurt (thuis)bezorgen langer dan ophalen in het gemeentehuis. Als u het reisdocument snel nodig heeft, kunt u beter kiezen om uw reisdocument op te halen.

Spoedprocedure 

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. U moet hiervoor wel extra betalen. Als u het reisdocument 's ochtends aanvraagt, kunt u het reisdocument de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak voor het ophalen van een paspoort. Of maak online een afspraak voor het ophalen van een identiteitskaart. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Bij een spoedaanvraag is (thuis)bezorgen niet mogelijk.