Waar kan onze participatie beter?

6 december 2023, 14:14

Gemeente Noordwijk vraagt inwoners om aan te geven hoe de gemeente hun mening nog beter kan meenemen in de besluitvorming. Deze week zet de gemeente een getargette campagne in op de Sociale Media.

Campagne

Het onderzoek is gestart op het platform dat speciaal is opgericht voor de digitale participatie Samen Noordwijk. Ongeveer 300 mensen deden mee. Ook zijn er al straatinterviews gehouden en gesprekken met onder meer wijkverenigingen. Begin december zette de gemeente de volgende stap: een getargette campagne op Facebook en Instagram. Maatwerk om zoveel mogelijk inwoners via de Sociale Media-kanalen te bereiken om hen over te halen mee te doen. Het invullen van de vragenlijst kost hooguit 10 minuten. De opbrengst helpt de gemeente de Participatie te verbeteren.

De participatiemaatschappij

De gemeente betrekt inwoners graag bij besluiten. En, zo is de verwachting, participatie zal de komende jaren intensiveren. Van informeren, tot adviseren en misschien wel de regie over de oplossing. Steeds vaker worden inwoners uitgenodigd om mee te denken en mee te doen. Elk inzicht, elke tip, elke bijdrage om die samenwerking met de samenleving te verbeteren is dan ook welkom. Samen maken we Noordwijk is het devies.

Samenwerking in de samenleving

Het onderzoek bevraagt essentiële zaken als “Over welke onderwerpen denkt of beslist u graag mee?” en “Zijn er besluiten geweest in de gemeente waarvan u vindt dat de gemeente u en andere inwoners had kunnen betrekken, maar wat naar uw weten niet is gedaan?” Een van de meest uitdagendste vragen: “Vindt u dat de meerderheid altijd beslist, ook als die meerderheid 51% is en er dus veel mensen teleurgesteld moeten worden?” Een vraag die het hart van de samenwerking en de samenleving raakt.

Help je graag mee om de gemeentelijke participatie te verbeteren? Ga dan nu naar het onderzoek. We kijken uit naar je beantwoording. We zullen op Samen Noordwijk vertellen over de uitkomsten van het onderzoek en wat we ermee gaan doen.

En nu je hier toch bent…. Vind je het leuk om mee te denken, mee te doen, en als het even kan mee te beslissen? Meld je aan op Samen Noordwijk. Ook leuk om daar jouw plan voor jouw buurt voor te leggen en om terug te horen wat mensen ervan vinden? Registreer je gratis.