Raadscolumn Toon van Tol (MetLEF): Stort Noordwijk in een financieel ravijn?

23 april 2024, 11:47

Het spreekwoord luidt “De mens lijdt het meest onder de angst die hij vreest!” Onzekerheid staat altijd aan de basis van angst en (fantoom)pijn. Achteraf valt alles meestal mee.

De Haagse politiek maakt bestuurders in gemeenten (ook in Noordwijk) nu al een paar jaar knettergek met het dichtdraaien van de geldkraan na 2026. In Noordwijk is de financiële stemming mede daarom ook gespannen en nerveus. Eenzijdig aangekondigde bezuinigingen hebben dat effect. Bijna geen raadsvergadering gaat voorbij of het financiële doemscenario komt weer op tafel.

Er gebeurt nog niets, maar we ervaren de pijn al volop! Investeren ho maar, liever bezuinigen en zandzakken voor de deur. Is dat realistisch of paniekvoetbal? Vooral dat tweede. Mogelijke rampspoed voorkom je alleen door te investeren. Energiecrisis, woningnood of oorlogsdreiging? Niet bezuinigingen, maar juist investeren!

Wat is de achtergrond van het ravijnjaar 2026? Het zijn de gemeenten die zelf de kreet ravijnjaar hebben bedacht. Alles met de bedoeling een sterke noodkreet af te geven richting Den Haag; “Pas op met jullie financiële plannen!” De metafoor van naderend onheil is sterk gekozen en met de kracht van herhaling ga je het na een paar keer ook zelf geloven. Was dat ook de bedoeling? De waarschuwing is zo een self fulfilling prophecy geworden. Het gaat tussen je oren zitten alsof het de waarheid is. En dat is niet waar. Fantoompijn dus.

We hebben in Noordwijk serieuze uitdagingen die nooit met bezuinigingen opgelost kunnen worden. Woningbouw, sociale zekerheid, gezondheid en een sterke economie om er een paar te noemen. Die uitdagingen vragen niet om angstig in de schulp te kruipen. Noordwijk staan er goed voor. Handel daar naar. Volle kracht vooruit op een weg zonder ravijn. Angst is slechtste raadgever die er is. Dat weet iedereen.