Raadscolumn Louis Koppel (GroenLinks): De gesjeesde hypochonder

18 december 2023, 12:27

De besluitvorming toont aan dat ons college sterk de neiging heeft om negatieve scenario’s te schetsen waarmee zij tracht te rechtvaardigen dat zij de hand stevig op de knip houdt.

Zij waarschuwt constant voor oplopende kosten in de zorg, terwijl we feitelijk de reserves voor de zorg afromen omdat deze de risico’s meer dan voldoende afdekken. Met angst en beven kijken we richting 2026, een financieel rampjaar. Een kalenderjaar waarin de centrale overheid de gemeenten waarschijnlijk minder geld zal toeschuiven. Ondertussen voegen we onbeschaamd € 3.000.000,- aan onze reserves toe.
Als ons dorp met een slordige € 150.000.000,- aan eigen vermogen ‘dreigt’ failliet te gaan, dan valt de rest van Nederland toch gegarandeerd om?

De gemeenteraad blijkt gevoelig voor de geschetste vergezichten. Bijna fobisch laat ze zich leiden door de zwartgallige hypothesen en voelt zich geremd om reserves in te zetten waarmee inwoners en ondernemers direct baat en voordeel hebben. Ieder excuus wordt aangewend om die portemonnee gesloten te houden. De coalitiepartijen in de gemeenteraad volgen gewillig.Een begroting zou wat mij betreft optimisme moeten uitstralen en mag minder behoudend zijn. Investeer juist nú in oplossingen voor problemen die inwoners en ondernemers dagelijks ervaren, in betaalbare (tijdelijke) woningen voor starters, spoedzoekers, statushouders, maar ook arbeidsmigranten.

Ondersteun inwoners en ondernemers nú bij het (verder) verduurzamen van hun huis en/of bedrijfsvoering. Maak nú echt werk van de energietransitie door het inzetten van reserves. Neem de leiding en pak je verantwoordelijkheid. Geen “Na ons de zondvloed”!

Maak nú extra geld vrij voor fatsoenlijk leerlingenvervoer, de regiotaxi en werk de wachtlijsten in de (jeugd)zorg weg! Zet meer in op het wegnemen van ergernissen zoals kleine criminaliteit, zwerfafval, verpaupering en allerlei ongewenst gedrag dat onder inwoners en ondernemers wordt ervaren.

Vergroen de wijken met inheemse plantensoorten en breng sociale cohesie terug in buurten en de kernen.

Het gaat hier niet om onnodig financieel risico. Als je weet dat je financiële tegenslagen in je begroting kunt opvangen en beleid met inzet van extra middelen kunt ombuigen, dan mag je best wat meer optimisme in je begroting opnemen. Risico komt vooral van hetgeen je niet doet.