Feestelijke opening centrale ontmoetingsplein op de NL Space Campus

29 september 2023, 09:26

De oplevering van het centrale ontmoetingsplein met wandelpaden en parkeerterrein op de NL Space Campus in Noordwijk is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de NL Space Campus. Weer een stap dichterbij om een bruisend centrum te worden voor de ruimtevaartsector. Wethouder Roberto ter Hark had de eer om samen met de heer Martin Schröder de naam van dit plein van de NL Space Campus te onthullen; het Martin Schröderplein.

Belangrijke schakel

Het centrale ontmoetingsplein zal ruimtevaartbedrijven en kennisinstellingen met elkaar verbinden. Op het veld komt een basecamp met ontmoetingsruimten en horeca. Ook het Cometlab, een onderzoeksfaciliteit voor productontwikkeling en onderzoek, krijgt er een plek. De campus maakt zo stappen om uit te groeien tot een van de belangrijkste hubs van de Europese Ruimtevaartsector. NL Space Campus en ESA ESTEC zijn van enorme waarde voor de gemeente Noordwijk en de regio. Ruimtevaart zorgt voor innovatie, jong talent en werkgelegenheid. Het is van cruciaal belang op economisch, technologisch en educatief gebied en de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen.

Programma

De opening startte om 16.00 uur met een feestelijke onthulling van de naam van het plein. Het gehele college van de gemeente was hierbij aanwezig. Welkomstwoorden kwamen van wethouder Roberto ter Hark, Meindert Stolk (Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland) en Marc Sandelowsky (Directeur NL Space Campus). De nieuwe directeur van ESTEC, Dietmar Pilz, Jeroen Rotteveel van brancheorganisatie SpaceNed en Tweede Kamerlid Pim van Strien vertelden daarna meer over toekomstige ontwikkelingen in de ruimtevaartsector. Er was daarbij ruimte om in gesprek te gaan met de organisaties die de afgelopen jaren hard hebben gewerkt aan de realisatie van hun deel van de regionale visie op campusontwikkeling en space. Er werd feestelijk afgesloten door de ongeveer 170 aanwezigen met een toost op een mooie toekomst!

Martin Schröder, luchtvaartpionier

Vanwege zijn verdiensten als luchtvaartpionier en bijdrage aan de luchtvaart in de afgelopen decennia werd Martin Schröder, inwoner van de gemeente Noordwijk, op feestelijke wijze geëerd. Martin Schröder heeft als piloot, ondernemer en oprichter van Martinair in het verleden vele werelden verbonden. Zo gaat ook het Martin Schröderplein fungeren als ontmoetingsplek voor talentvolle professionals, studenten, promovendi, start-ups en scale-ups.

De gemeente Noordwijk vindt het passend om juist een plek op het terrein van de campus, waar lucht- en ruimtevaart en ondernemerschap centraal staan, naar hem te vernoemen.