De Koetillers winnaar Kunst in Gemeente Noordwijk 2024

27 juni 2024, 17:03

De Koetillers van Jan Ruyters, alias Sjenske, is de winnaar van Kunst in de Gemeente Noordwijk, editie 2024. Het werk wordt eind december feestelijk onthuld in de Engelse Tuin op Landgoed in den Houte.

Een jaar lang te bewonderen

Het beeld zal in december feestelijk onthuld worden. Dat gebeurt in de Engelse Tuin op Landgoed in den Houte in Noordwijkerhout. Het staat dan 12 maanden lang op de wisselsokkel in de prachtige tuin. Ondertussen bereiden de organisatoren de volgende editie van Kunst in de Gemeente voor.

Verkiezingen

De inwoners van Noordwijk konden uit 4 kunstwerken kiezen. Er werden 934 stemmen uitgebracht wat resulteerde in 2 finalisten. Vervolgens koos de jury het kunstwerk Koetillers als winnaar. Kunstenaar Jan Ruyters reageert blij verrast: “Ik had dit nooit verwacht en vond de concurrentie ook erg sterk. Daarbij komt dat ik, en mijn werk dus, door vrienden is opgegeven. Dat maakt het extra speciaal”.

4 oorspronkelijke carnavalsverenigingen

Het beeld toont 4 figuren die een als koe verkleed persoon optillen. De 4 figuren symboliseren de 4 oorspronkelijke carnavalsverenigingen van Noordwijkerhout: De Keiebijters, de Kaninefaaten, De Vikings en de Duinknijnen. Gezamenlijk zijn zij de Koetillers, een naam uit het carnavalsleven. Het gezamenlijk optillen geeft de verbinding aan tussen de verenigingen. Het carnavalsbeeld staat ook voor verbinding van de inwoners van de gemeente.

Verbinden

Kunst in de Gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. De stichting wil met dit project kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk zij het mooiste vindt.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Ga naar de website Kunst in de Gemeente.