30-jarig jubileum Wereldwinkel Noordwijkerhout

24 april 2023, 15:30
Wereldwinkel 30 jaar

Zondag 23 april 2023 bezocht wethouder Roberto ter Hark het feestje van medewerkers en oud-medewerkers in De Muze. De Wereldwinkel hoort helemaal bij de Fairtrade Gemeente Noordwijk en is na 30 jaar verrassend actueel.

Eigen plek

“Onze jarige heeft de afgelopen jaren een eigen plek gekregen in het winkelgebied in Noordwijkerhout”, zo merkte de wethouder in zijn speech op bij aanvang van het verjaardagsfeestje. “We zijn blij met de fairtrade-cadeauwinkel in ons midden. Een begrip in Noordwijkerhout.” 

De wereld in een winkel

“Hier struin je rond op zoek naar een mooi cadeau uit een ver land, met een eigen verhaal, over het productieproces, het land van herkomst en de makers. Klankschalen uit Nepal. Keramiek uit Indonesië. Kaarsen uit Swaziland. Kralen uit Kenya.” 

Lach de zorgen van je af

“Natuurlijk is deze verjaardag aan ons allen een uitnodiging om nader kennis te maken met de jarige. Dat heeft hij mooi verzorgd. Voor vanmiddag heeft hij een mooi en feestelijk programma voor ons gemaakt. Dus: volg een van de workshops, ‘Lach zo maar eens de zorgen van je af’. ‘Maak kennis met de buikdans’. Bezoek de standjes. Laat u informeren. Geniet van de muziek van het Kleynkoor.”

Op de foto wethouder Roberto ter Hark en voorzitter van de Wereldwinkel Noordwijkerhout Marie José bij een van de vele stands. 

Bigger than us

Na deze woorden van waardering introduceerde de wethouder de documentaire ‘Bigger than us’ van de Franse filmregisseuse Flore Vasseur. Daar ging hij gedetailleerd op de thematiek in. Goed om te weten. Eerder deze maand startte de gemeente Noordwijk met ondernemers de discussie over de Strategic Development Goals. En al geruime tijd is de gemeente Noordwijk een Fair Trade gemeente. 

Welke toekomst heeft de jeugd?

“Ook onze jeugd krijgt te maken met de gevolgen van de klimaatverandering, roept om meer duurzaamheid, spoort ons aan om de energietransitie te versnellen. Er is een enorme betrokkenheid. Bij jong én oud. Bij Links en Rechts. Bij sociaal conservatief en progressief liberaal. Dat gevoel zit ook bij de wereldwinkel. Maar hier lijmen ze zich niet vast aan het wegdek, of bevuilen ze een mooi schilderij, of dicteren ze hoe mensen moeten leven.”

Handel ernaar

“Hier werken ze op een manier mij erg aan spreekt”, vervolgde de wethouder. “Een manier die Hollandser dan Hollands is. Bevorder handel. Koop Fairtrade. Een manier die past bij onze gemeente, want Noordwijk is een erkende Fair Trade Gemeente. Dus doe je ding. Draag bij. Bezoek de wereldwinkel. Koop er een cadeau. Let in andere winkels op het Fairtrade merkje. Of nog leuker. Zet je voor de winkel in. Volg een stage. Word vrijwilliger. De redenen zijn evident. Hier en daar. Het vraagstuk is Bigger than us.”