Gokautomaat plaatsen

Wil je een gokautomaat, zoals een fruitautomaat, in jouw horecabedrijf plaatsen? Dan moet je eerst een aanwezigheidsvergunning aanvragen bij de gemeente. Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.

Verschil hoogdrempelige en laagdrempelige inrichtingen

De Wet op de kansspelen maakt een verschil tussen ‘hoogdrempelige’ en ‘laagdrempelige’ inrichtingen:

  • Hoogdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld cafés, bars en nachtclubs. Deze bedrijven mogen een beperkt aantal speelautomaten hebben, zowel kansspel- als behendigheidsautomaten.
  • Laagdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld snackbars en kantines. Deze bedrijven mogen een beperkt aantal behendigheidsautomaten hebben (dus geen kansspelautomaten).

Vergunning aanvragen

Je vraagt een vergunning aan met een online formulier.

Online aanwezigheidsvergunning voor kansspelautomaat aanvragen als natuurlijk persoon (DigiD)

Online aanwezigheidsvergunning voor kansspelautomaat aanvragen als organisatie (eHerkenning)

Daarnaast kan het nodig zijn dat je een exploitatievergunning aanvraagt bij de Kansspelautoriteit.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag van een aanwezigheidsvergunning betaal je € 56,50. Deze kosten betaal je ook als de aanvraag wordt afgewezen.

Afhandeltermijn, bezwaar en beroep

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst op jouw aanvraag. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden. Je kan bezwaar maken tegen de beslissing op jouw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.