Noordwijkse ondernemers ontdekken de kracht van samen verduurzamen

19 mei 2025, 14:41
Leonoor van den Burg-Duivenvoorde, Directeur van Duivenvoorde Opslag BV, legt uit hoe de ondernemers van bedrijventerrein Delfweg/BTP samenwerken aan een energiecollectief

Ruim 40 Noordwijkse ondernemers kwamen op donderdag 15 mei vroeg uit de veren voor de Global Goals ontbijtsessie in NH Hotel Leeuwenhorst. De ochtend stond in het teken van ‘De kracht van samen verduurzamen’. Hoe kunnen ondernemers samenwerken aan oplossingen voor het groeiende stroomtekort? En wat kunnen energiehubs op bedrijventerreinen betekenen?

Wethouder Theo Alkemade opende de bijeenkomst met een kort praatje over het belang van samen verduurzamen. “En als ik deze volle zaal zie, leeft dit thema ook volop.” De wethouder prees de inspanningen voor energiehubs door De Muze, Space Expo en ’s Gravendam. “We hopen dat jullie onderling als ondernemers tot stappen komen. Wij proberen daar als gemeente aan bij te dragen.”

Hulp vanuit gemeente

Rob de Mooij, adviseur duurzaamheid van de gemeente Noordwijk, legde uit hoe de gemeente lokale ondernemers wil ondersteunen bij de energietransitie. Hij introduceerde een model met groene, gele en rode kaarten om ondernemers te helpen bij het naleven van energietransitiemaatregelen. “Dit is belangrijk, omdat het vraagstuk ingewikkeld is en snel verandert. Daarom is veel kennis nodig om dingen goed te doen.”

Ook deelde hij informatie over nieuwe subsidies, de nieuwe energiewet sinds januari 2025 en het traject Local4Local. Dit project helpt bij het slim gebruiken van zelfopgewekte stroom.

Ondernemers in de hoofdrol

De volgende spreker was Leonoor van den Burg-Duivenvoorde, bestuurslid van de NOV en DOVER (ondernemersvereniging bedrijventerrein Delfweg/BTP). Als betrokken ondernemer in de logistieke sector deelde zij haar ervaringen met collectieve energieoplossingen. “Wij als ondernemers zijn nu aan zet,” stelde ze. “Het moeilijkste van beginnen, is starten. Maar wij als ondernemers moeten zelf de regie pakken en samenwerken om oplossingen te vinden voor energieproblemen.”

Leonoor benadrukte het belang van samenwerking en kennisdeling tussen ondernemers op industrieterreinen. “In Nederland zijn er al heel veel initiatieven en coöperaties die energie met elkaar delen, zoals in Maasland. Daar hebben grote bedrijven samen een coöperatie hebben opgericht om energie op te wekken en te delen.”

Van uitdaging naar kans

De ontbijtsessie eindigde met een boeiend panelgesprek. Vijf experts wisselden hun ervaringen uit. Naast Rob de Mooij en Leonoor van den Burg waren dat Ro Kraus (directeur-programmeur De Muze), Raoul Voeten (algemeen directeur Space Expo) en duurzaamheidsexpert Nico Dijkdrent (Improvendo).

Ro Kraus vertelde hoe De Muze overdag veel energie opwekt via zonnepanelen, maar daar overdag weinig aan heeft. Daarom zoekt hij op het Wantveld samenwerking met de gemeenschap om energie te delen. Raoul Voeten van Space Expo benadrukte: “Energieopslag is hét topic van de energietransitie.” Hij lichtte toe hoe ruimtevaarttechnologie kan bijdragen aan energieoplossingen. Om van uitdagingen naar kansen te komen.

Duurzaamheidsexpert Nico Dijkdrent gaf de bezoekers nog een hoopvolle boodschap mee: “Door te kijken naar wat nú kan in plaats van wat niet kan, kom je tot hele creatieve oplossingen.”

“En hoe eerder je begint, hoe meer je wint,” sloot De Mooij af.

Volgende stap

De volgende Global Goals bijeenkomst voor ondernemers vindt plaats op donderdag 25 september in theater De Muze. Die ochtend staat in het teken van AI: welke mogelijkheden biedt deze technologie voor innovatie en hoe kunnen ondernemers dit praktisch toepassen? Aanmelden kan nu al via globalgoals@noordwijk.nl.

Heb je vragen of ideeën over samen verduurzamen? Neem dan contact op met Julian Spierenburg, adviseur energietransitie van de gemeente Noordwijk, ook via bovengenoemd e-mailadres.