Nieuwe brede aanpak om eenzaamheid onder inwoners terug te dringen

11 april 2023, 14:49

Gemeente Noordwijk zet de aanpak tegen eenzaamheid voort en slaat een nieuwe weg in. 1 op de 12 inwoners in onze gemeente ervaart ernstige eenzaamheid. Dat zijn ongeveer 3.500 mensen. Eenzaamheid is erg slecht voor de gezondheid en de kwaliteit van het leven. Daarom komt de gemeente met een nieuwe brede aanpak binnen het bestaande actieprogramma.

Evaluatie actieprogramma

Gemeente Noordwijk startte in 2020 met ‘Mensen hebben mensen nodig’. Dit actieprogramma was de eerste gerichte aanpak tegen eenzaamheid. Ervaringen laten zien dat organisaties en verenigingen er met veel energie aan hebben gewerkt. Er zijn nieuwe projecten geïnitieerd. Het betrekken van eenzame inwoners is minder goed gelukt. 

Oplossing ≠ Ontmoeten 

We richten ons nu meer op wat werkt in de aanpak van eenzaamheid. Vaak is de gedachte dat het bieden van sociaal contact voldoende is om eenzaamheid te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat dit soort activiteiten slechts bij een deel van de mensen helpt.

Breed palet

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid. De oorzaak en de mate van eenzaamheid verschilt per persoon. Daarom is ook de oplossing voor mensen anders. De een heeft behoefte aan een zinvolle rol in het leven. De ander aan een goede vriendschap en weer een ander aan hulp in sociale vaardigheden. 

Verbinding in de wijk

Nieuw is het vergroten van de verbinding in de wijk. Buurtcentra gaan zorgen dat bezoekers zich meer welkom voelen. De bus van de Stichting Thuishuis Noordwijk gaat met een pop-up terras de wijk in. In lief&leed-straten kijken buren meer naar elkaar om en besteden extra aandacht aan een buur als dat nodig is.

Samenwerking

Verantwoordelijk wethouder Dennis Salman is blij met dit plan waarover veel partijen hebben meegedacht. “Voor ieder mens is het van belang erbij te horen en gezien te worden. Dat wisten we al, maar nu weten we ook wat het betekent als dat niet zo is. Een behoorlijk aantal inwoners, of het nou jongeren, volwassenen of ouderen zijn, hebben dagelijks last van eenzaamheid. Genoeg reden om van dit probleem samen serieus werk te maken.”

Hulp nodig?

Heeft u zelf behoefte aan hulp bij eenzaamheid of wilt u actief bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid, neem dan contact op met de gemeente Noordwijk via e-mail of telefoon +31 (0)71 36 60 000) of de Stichting Welzijn Noordwijk via e-mail of telefoon +31 (0)71 711 4334.

Samen de trap op

Klik hier voor vergroting (pdf)

Verder lezen