Leerlingen Northgo presenteren ideeën Verkeersveiligheid Rotondes

12 juni 2024, 09:56

Maandag 10 juni 2024 presenteerden HAVO 4 leerlingen van het Northgo College hun ideeën om de verkeersveiligheid bij rotondes te verbeteren aan wethouder Theo Alkemade. De opdracht was om vooral de jongeren binnen de gemeente te bereiken met een campagne. Met als doel de bewustwording te vergroten en gedragsverandering in het verkeer te stimuleren.

Communicatie-ideeën

Vier groepen leerlingen deelden hun communicatie-ideeën met de wethouder. Hierbij werd gedacht aan:

  • Video’s op Instagram en TikTok. Korte video’s met humor en een prikkelende intro. Maar met een serieuze boodschap om jongeren aan te moedigen goed op te letten in het verkeer.
  • Posters en flyers. Met de belangrijkste communicatie “let op een rotonde, fietsers hebben voorrang”. Voorbeelden van slogans waren: “Pas goed op, voordat je een rotonde opgaat”, “Stop, pas goed op”, en “Heb je het door, fietsers gaan voor!”. De flyers waren voorzien van een QR-code om meer informatie over de regels in het verkeer terug te vinden.

Maatregelen

Naast de communicatie ideeën hadden de leerlingen ook voorstellen voor maatregelen bij de rotondes. Denk aan:

  • Drempels plaatsen voor een rotonde om de snelheid te verminderen.
  • De snelheid aanpassen van 50 naar 30 km per uur voor een rotonde.
  • Verlichten van het fietspad, zodat fietsers beter zichtbaar zijn voor automobilisten.

Vervolg

De ideeën en mogelijke maatregelen zullen worden gewogen en worden verwerkt in de huidige campagne “Verkeersveiligheid rotondes”. Deze campagne zal worden vervolgd in 2024.

Wethouder Theo Alkemade over de samenwerking met het Northgo College ‘De uitkomsten van de leerlingen zijn een verrijking voor onze campagne’.