Adoptiegroen. Nieuwe knotwilgen in Vinkeveld

13 maart 2023, 14:15
Adoptiegroen. Nieuwe knotwilgen in Vinkeveld

Wijkvereniging Vinkeveld stelde een eigen bomenplan op. De gemeente droeg bij aan 1 van de actiepunten uit dat plan. De aanplant van 33 knotwilgen. Adoptiegroen komt goed van de grond.

Moederboom

Ergens in de gemeente staat een volgroeide gele knotwilg. Die beschouwd kan worden als de moederboom. De boom waar alle 33 knotwilgen van afkomstig zijn. 33 takken werden er vanaf gezaagd. ‘Staken’ in jargon. Zaterdag 11 maart 2023 werden ze langs fietspad Zwin tot en met ’t Laantje in het Vinkenveld geplant. Uit de iele ‘staken’ groeit een strakke rij knotwilgen.

Adoptiegroen 

Het was een plantactie van de wijk waaraan de gemeente graag bijdroeg. Met elkaar nemen de inwoners de verantwoordelijkheid voor hun knowilgen. Verzorging en onderhoud. Adoptiegroen heet dat. Wethouder Theo Alkemade onthulde met Rob Choufoer, voorzitter wijkvereniging Vinkeveld, een bord wat dat benadrukte. 

Passend 

Het zijn oer-Hollandse bomen. Je ziet ze overal. Op akkerranden, aan slootkanten, houtwallen. Door de harde groei van deze bomen heeft hij al snel de vorm van een volwassen boom. Volwassen knotwilgen hebben een karakteristiek beeld: een enorme dikke en ruwe stam met daarbovenop een kruin van takken met bladeren die grijs en groen zijn van kleur.

Kleine actie – Groots gevoel

Vergroening, goede samenwerking en meedoen aan wijkinitiatieven en deze mogelijk maken zijn belangrijk voor de gemeente. Wethouder Alkemade vond het een mooie actie. Wijkgerichtwerken is een speerpunt. Door creatief mee te denken kan de gemeente met kleine bijdragen veel op dat punt inbrengen. In dit geval 33 staken afkomstig van een gele knotwilg van eigen bodem.