Aangepast plan internationale medewerkers aangenomen

21 juli 2025, 12:30

In de raadsvergadering van 17 juli ging de gemeenteraad van Noordwijk akkoord met het gewijzigde Beleidsplan internationale medewerkers. Ook stemde de raad in met het initiatiefvoorstel van raadslid Uphoff over een andere werkwijze bij actuele moties.

Op de agenda van deze laatste vergadering voor het zomerreces stonden verder aangepaste voorstellen over monumentale bomen en het second opinion-onderzoek naar het onderstation van Liander in Noordwijk. En fracties dienden 4 actuele moties in. Nadat 2 insprekers over de nieuwe precariotarieven voor woonschepen ervaringen inbrachten over onder andere de taxatie en de walkanten, besloot de raad de voorgestelde tariefaanpassing eerst nog eens in een commissievergadering na de zomer te bespreken.

Internationale werknemers

De gemeenteraad diende bij het Beleidsplan internationale werknemers 2 amendementen (wijzigingsvoorstellen) en 1 motie in.

  • De raad nam met 13 stemmen voor en 8 tegen het wijzigingsvoorstel van het CDA en de PvdI aan. De fracties deden daarin onder andere voorstellen voor de in- en uitschrijving van internationale werknemers, overleg over handhaving en kwaliteitsnormen, toetsing van het beleid, en participatie en draagvlak van de omgeving.
  • het amendement van GroenLinks-PvdA stelde o.a. voor dat een huisvester niet meer dan 25% van het verdiende loon aan huur mag vragen; dat de bed-voor-bedregeling op de lange termijn geldt voor alle nieuwe locaties, ook die met minder dan 50 bedden; en dat er daklozenopvang voor internationale werknemers komt met afspraken met werkgevers over bijdragen aan de opvang en de preventie van dakloosheid. De gemeenteraad nam dit wijzigingsvoorstel aan met 16 stemmen voor en 5 tegen.
  • In een motie verzochten het CDA en PUUR het college o.a. om een langetermijnvisie op de verhouding tussen het economisch belang en de druk op huisvesting, ruimte en maatschappelijk draagvlak door de aanwezigheid van internationale werknemers in Noordwijk. De raad ging met deze motie akkoord met 19 stemmen voor en 2 tegen.
    Daarna stemde de gemeenteraad met 19 stemmen voor en 2 tegen in met het beleidsplan.

Initiatiefvoorstel actuele moties

Raadslid Max Uphoff van het CDA diende een initiatiefvoorstel in over hoe de raad actuele moties anders kan behandelen. Daarin stelt de initiatiefnemer voor dat fracties voordat ze een actuele motie indienen eerst technische of schriftelijke vragen stellen over het onderwerp; dat zij moties ruime tijd voor de vergadering indienen; dat bij de behandeling van de motie eerst de wethouder een reactie op het voorstel geeft en dat de raad deze nieuwe werkwijze na een half jaar evalueert. De gemeenteraad nam het initiatiefvoorstel aan met algemene stemmen.

Monumentale bomen

Bij de behandeling van de Algemene plaatselijke verordening (APV) over kapvergunningen dienden GroenLinks-PvdA en PUUR een wijzigingsvoorstel in over de inventarisatie en bescherming van particuliere monumentale bomen. De raad ging akkoord met 13 stemmen voor en 9 tegen met een wijzigingsvoorstel. Daarna stemde de raad in met de aangepaste APV met 21 stemmen voor en 1 tegen.

Onderzoeksopdracht onderstation akkoord

Nadat de gemeenteraad op 24 april met algemene stemmen had besloten een nieuw onderzoek (een second opinion) naar alle onderzochte locaties voor het nieuwe onderstation te laten uitvoeren, ging op 17 juli de hele raad akkoord met de op voorstel van het CDA gewijzigde onderzoeksopdracht voor de second opinion. Na het reces volgt de presentatie van de uitkomsten van het onderzoek dat deze zomer onder regie van Holland Rijnland zal worden uitgevoerd.

Actuele moties

  • gemeentekantoor Noordwijkerhout: de fracties van de PvdI, PUUR en NZLokaal droegen in de actuele motie het college op eerst met inwoners en maatschappelijke organisaties te onderzoeken hoe het gemeentekantoor in Noordwijkerhout kan worden gebruikt door culturele en maatschappelijke organisaties, en pas een nieuwe raadszaal te bouwen als over de uitkomsten van het onderzoek is overlegd met inwoners en maatschappelijke organisaties en er een plan is voor de toekomst van het pand. De gemeenteraad stemde tegen deze actuele motie met 9 stemmen voor en 12 tegen.
  • Huishoudelijke hulp: GroenLinks-PvdA diende de motie ‘Hulp bij de huishouding herziening indicaties’ opnieuw in, nadat de fractie in de vorige raadsvergadering voorstelde de motie eerst aan te passen. De wethouder ontraadde de motie over o.a. opnieuw indiceren van klanten van huishoudelijke hulp, omdat deze niet uitvoerbaar is. Daarna verwierp de raad de motie met 7 stemmen voor en 13 tegen.
  • Handhaving bollengrond: de fracties van het CDA en D66 hebben hun actuele motie ‘Handhaving oneigenlijk gebruik bollengrond’ aangehouden. De fracties zullen eerst nog de resultaten van ambtelijke toetsing in de motie verwerken en dienen de aangepaste motie bij een volgende raadvergadering in.
  • Meer bomen nu: in verband met de tijd ging de fractie van GroenLinks-PvdA ermee akkoord dat de raad hun actuele motie ’Meer Bomen Nu’ in een volgende vergadering zal bespreken.

Terugkijken

Je kan de raadsvergadering van 17 juli online terugkijken via noordwijk.bestuurlijkeinformatie.nl. Je vindt daar ook alle stukken en de uitslagen van de stemmingen. Bij ieder agendapunt kan je via de link ‘Sprekers’ de inbreng van alle sprekers terugkijken.