Huur- of woonkostentoeslag aanvragen

Je kan misschien een tijdelijke woonkostentoeslag krijgen als jouw inkomen plotseling daalt. En je moeite hebt met het betalen van jouw huur of hypotheek. De hoogte van de woonkostentoeslag hangt af van jouw persoonlijke situatie. Je vraagt woonkostentoeslag aan bij de ISD Bollenstreek. De taken op het gebied van inkomen zijn door de gemeente Noordwijk namelijk uitbesteed aan de ISD Bollenstreek.

Online woonkostentoeslag aanvragen via isdbollenstreek.nl (DigiD)

Voorwaarden

Voor de berekening van de woonkostentoeslag wordt gekeken naar de volgende gegevens:

  • jouw woonkosten;
  • jouw inkomen en vermogen;
  • de grens van de huurtoeslag (2023: € 808,06 voor huurders vanaf 23 jaar en € 452,20 voor huurders jonger dan 23 jaar). 

Als je een woonkostentoeslag nodig hebt, woon je met jouw financiële situatie te duur. Je kan een woonkostentoeslag van maximaal 6 maanden krijgen. In deze periode heb je de tijd om een andere woning te vinden. Deze periode kan maximaal 6 maanden worden verlengd in bijzondere situaties.

Huiseigenaren hebben geen recht op huurtoeslag. Heb je een eigen woning maar onvoldoende geld om jouw woonkosten te betalen? En ben je buiten jouw schuld in deze situatie terecht gekomen? En heb je een veel lager inkomen dan voorheen? Dan kan je soms een woonkostentoeslag krijgen.

Afhandeltermijn

De ISD Bollenstreek beslist binnen 6 weken na ontvangst van jouw aanvraag. Deze termijn mag de ISD Bollenstreek 1 keer verlengen. Je kan binnen 6 weken bezwaar maken tegen de beslissing op jouw aanvraag. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Meer informatie

Woonkostentoeslag

Neem voor meer informatie contact op met de ISD Bollenstreek via +31 800 95 67 000. Of kijk op isdbollenstreek.nl.

Huurtoeslag

Je kan bij de Belastingdienst Toeslagen huurtoeslag aanvragen. Neem voor meer informatie contact op met de Belastingdienst via 0800-0543 of +31 555 385 385 vanuit het buitenland. Of kijk op belastingdienst.nl of je in aanmerking komt voor huurtoeslag.