Houtstook

Een vuurtje kan heel gezellig zijn. In de winter kan je heerlijk warm zitten bij de openhaard. En in de zomer steken we graag de vuurkorf of barbecue aan. Toch kan dit overlast veroorzaken, zoals gezondheidsklachten voor jezelf of jouw buren.

Wat kan je doen?

Houtkachel of open haard infographic

Je kan het volgende doen:

 • Stook alleen schoon en droog hout, dat geeft de minste fijnstof, rook en andere uitstoot (van schadelijke stoffen).
 • Stook niet te vaak én stook wijs: stook niet als er mist is of als er geen of weinig wind is. De rook blijft dan tussen de huizen hangen. Hoe meer wind, hoe minder overlast. Wil je weten wanneer je beter niet kan stoken? Kijk dan op atlasleefomgeving.nl/stookwijzer.
 • Neem de klachten van jouw buurt/buren serieus.
 • Bekijk de tips bij het kopje ‘Tips voor het stoken’.

Bekijk de Stookwijzer

Tips voor het stoken

Buitenvuur of bbq infographic

Tips voor houtstook

Houtkachels en open haarden zijn een belangrijke bron van luchtverontreiniging en hinder. Bij een slechte verbranding komen veel fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. In de omgeving kan houtrook leiden tot gezondheidsklachten en geurhinder.

Hoe te stoken?

8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken:

 1. Stook alleen droog hout.
 2. Stook geen geïmpregneerd hout.
 3. Leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur boven aan.
 4. Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.
 5. Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar goed vegen.
 6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
 7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
 8. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
Regelgeving houtstook

Houtstook: wat mag wel en niet?

Volgens de Wet milieubeheer (artikel 10.2) mag je geen afvalstoffen stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden. Wel kan de gemeente een ontheffing verlenen als het niet om gevaarlijke afvalstoffen gaat. Bijvoorbeeld voor het verbranden van kerstbomen, vreugdevuren of paasvuren.

De volgende regelgeving vormen een kapstok om ernstige overlast aan te pakken:

Vanaf 2022 kunnen gemeenten de instrumenten van de Omgevingswet gebruiken om houtstookoverlast te beperken.  

Meer informatie 

Kijk op iplo.nl voor meer informatie over regelgeving luchtkwaliteit en over regels voor houtstook vanuit woningen.

Als de buren hout stoken

Bekijk de video: Je ziet het niet, maar het is er wel op infomil.nl

Heb je hinder en gezondheidseffecten van rook en houtstook?

Kan je ’s zomers niet in de tuin zitten omdat de buren aan het barbecueën zijn? Of komt ’s winters de rook van een open haard even verderop bij jou naar binnen?

Ongeveer 1 van de 3 Nederlanders heeft wel eens last van de open haard, houtkachel, barbecue of vuurkorf van de buren. Sommige mensen vinden de geur gewoon onprettig. Anderen hebben gevoelige luchtwegen of moeten hun ramen en roosters zelfs dichthouden om de rook buiten te houden. Vooral mensen met COPD, astma, bronchitis en gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen.

Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Dus ga eerst met jouw buren praten. Hoe eerder je in gesprek gaat, hoe minder kans dat je boos wordt tijdens het gesprek. Lees de gesprekstips van Milieu Centraal op milieucentraal.nl.

Helpt het niet om er met jouw buren over te praten? Als laatste redmiddel kan je dan een klacht indienen. Lees meer over burenoverlast op onze pagina Burenoverlast melden.

Meer informatie

Gemeente Noordwijk heeft de taken op het gebied van milieu overgedragen aan de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH). Neem voor meer informatie contact op met de ODWH via +31 71 40 83 100. Of kijk op odwh.nl.