Parkeerregels gehandicapten

Parkeren

Algemene gehandicaptenparkeerplaats (GPP)

Een algemene GPP is niet aan een kenteken gekoppeld. Een algemene GPP is een parkeervoorziening waar elk voertuig met een Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag parkeren. Je herkent een algemene GPP aan een blauw bord met een witte P en een wit rolstoelsymbool.

Borg gehandicaptenparkeerplaats 

Als houder van een GPK mag je onbeperkt gratis parkeren op een algemene GPP. Ook op een algemene GPP in gebieden met betaald parkeren.

Gebieden met betaald parkeren 

In gebieden met betaald parkeren kan je op een algemene GPP onbeperkt parkeren. In gebieden met betaald parkeren kan je op een openbare parkeerplaats binnen de gemeente Noordwijk de 1e 3 uur gratis parkeren. Je hebt hier vanaf 1 januari 2024 een parkeervergunning voor gehandicapten voor nodig. Het plaatsen van de parkeerschijf en de GPK is dan niet meer nodig. Deze vergunning is gratis en aan te vragen bij Parkeerservice Noordwijk (P1). Elke keer dat je parkeert, meld je het kenteken van de auto die je parkeert aan op de vergunning.

Gebieden met blauwe zones 

In gebieden met blauwe zones mag je met een goed zichtbare GPK onbeperkt parkeren.

Gehandicaptenparkeervergunning

Met de gehandicaptenvergunning kan je vanaf 1 januari 2024 gratis maximaal 3 uur parkeren op een gewone parkeerplaats in het gebied waar betaald parkeren geldt. Elke keer dat je parkeert, meld je het kenteken van de auto die je parkeert aan op de vergunning. Deze gratis vergunning is voor iedereen met een geldige Europese GPK aan te vragen bij Parkeerservice Noordwijk (P1).