Stemmen bij de verkiezingen, wat is er geregeld voor kiezers met een beperking?

Alle stembureaus moeten toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. Kiezers met een lichamelijke beperking mogen hulp krijgen bij het uitbrengen van hun stem. Bijvoorbeeld slechtzienden of mensen met Parkinson.

Toegankelijkheid stembureaus

De stembureaus in de gemeente Noordwijk zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking.

Hulp voor kiezers met een lichamelijke beperking

Kan je door jouw lichamelijke gesteldheid niet zelf stemmen? Bijvoorbeeld als je slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson hebt. Dan mag iemand jou helpen in het stemhokje. Je mag hiervoor zelf iemand meenemen of je kan een stembureaulid om hulp vragen.

Stemmen met een visuele beperking

In alle stembureaus hangt een vergrote kandidatenlijst. Er is ook een leesloep beschikbaar, die de tekst op het stembiljet vergroot.

Het stemlokaal in het gemeentehuis van Noordwijkerhout heeft een extra voorziening voor kiezers die blind of slechtziend zijn. Er is een speciale mal met audio ondersteuning beschikbaar voor kiezers met een visuele beperking. Met deze stemmal kunnen zij zelfstandig stemmen. Weten hoe de stemmal werkt? Bekijk dan de instructievideo Kiezers met een visuele beperking op rijksoverheid.nl.

Kiezers die moeite hebben met lezen en schrijven

Speciaal voor mensen waarvoor lezen en schrijven moeilijk is, is er weer een Verkiezingskrant in gewone taal gemaakt. In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat het Europees Parlement doet. Download de krant (pdf) op prodemos.nl.

De krant is ook af te halen bij het gemeentehuis van Noordwijk, het gemeentekantoor van Noordwijkerhout en de bezoekerslocatie Noordwijkerhout.

Doven en slechthorenden

Op elk stembureau kan een online tolk Nederlandse Gebarentaal worden ingezet. Via een tablet wordt direct een tolk opgeroepen. De tolk vertaalt alle communicatie tussen de medewerker en de kiezer.

Kiezers met een (licht) verstandelijke beperking

Heb je een (licht) verstandelijke beperking? Dan mag je geen hulp krijgen in het stemhokje. Wel mag je buiten het stemhokje uitleg krijgen over hoe het stembiljet werkt.

Op stemjijook.nl is toegankelijke informatie te vinden over de verkiezingen. Met onder andere animatiefilmpjes met ondertiteling en met een tolk in Nederlandse Gebarentaal, en de Verkiezingskrant stem jij ook?.

Ook kunnen kiezers met een verstandelijke beperking uitleg krijgen en oefenen op hoewerktstemmen.nl.

Kiezers met dementie

In samenwerking met Alzheimer Nederland heeft ProDemos een handreiking gemaakt voor mensen met dementie en hun naasten:

Kiezers met een mentor, bewindvoerder of curator

Heb je een wettelijke vertegenwoordiger, bijvoorbeeld een mentor, bewindvoerder of curator? Dan mag je zelf stemmen. Het kiesrecht is een persoonlijk recht dat alleen voor de kiezer is.

Je mag er zelf voor kiezen om iemand te machtigen om voor jou te stemmen. Dit geldt ook als je onder curatele staat. Je moet dat zelf aan iemand anders vragen.

Algemene volmacht

Heb je een algemene volmacht om bijvoorbeeld voor iemand met een verstandelijke beperking of met dementie te handelen? Deze volmacht geldt niet voor verkiezingen en accepteert het stembureau dus niet. Wel kan de kiezer jou machtigen om voor hem of haar te stemmen.

Kiezers die geen handtekening kunnen zetten

Wil je iemand machtigen, maar kan je geen handtekening zetten? En staat op jouw identiteitsdocument ‘niet in staat tot tekenen’? Dan hoef je de schriftelijke volmacht of de machtiging via jouw stempas niet te ondertekenen. De gemeente of het stembureau controleert of de opmerking ‘niet in staat tot tekenen’ op jouw identiteitsdocument staat. Als dat zo is, kan iemand anders voor je stemmen.

Wetten