Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen aanvragen

Heb je een opvangadres in onze gemeente? En niet genoeg geld om van te leven? Dan kunnen wij jou helpen met een geldbedrag. Dit bedrag noemen we leefgeld. Dit is een landelijke regeling.

Waarvoor krijg je leefgeld?

Leefgeld is voor maaltijden, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Wat je krijgt, hangt af van de soort opvang, gezinssamenstelling en leeftijd.

Hoogte van het leefgeld

Hieronder zie je de bedragen waar je recht op hebt. De genoemde bedragen zijn per persoon per maand en gelden vanaf 1 februari 2023.

Bedrag voor maaltijden

De hoogte van het bedrag voor maaltijden is afhankelijk van de grootte van het gezin.

Een gezin is een volwassen persoon, met zijn of haar partner en minderjarige kinderen. Zijn de kinderen meerderjarig? Dan moeten zij zelf leefgeld aanvragen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een tante, oma of neef. Let op: iedereen die zelf leefgeld aanvraagt, heeft een eigen bankrekening nodig.

Per 1 oktober 2023 zijn de bedragen:

 • Gezinnen van 1 of 2 personen: ontvangen € 242,48 per volwassene en € 200,65 per kind. Een vluchteling onder de 18 jaar die alleen is, ontvangt € 242,48.
 • Gezinnen van 3 personen: ontvangen € 193,98 per volwassene en € 160,64 per kind.
 • Gezinnen van 4 personen of meer: ontvangen € 169,64 per volwassene en € 140,34 per kind.

Als je opgevangen wordt in de gemeentelijk opvanglocatie op het adres van de Mortelstraat 4 in Noordwijk, ontvang je geen bedrag voor maaltijden. Dit komt omdat op deze locatie de gemeente de maaltijden verzorgt.

Bedrag voor persoonlijke uitgaven

Volwassenen en kinderen ontvangen per 1 oktober 2023 € 60,71.

Extra toelage voor vluchtelingen bij gastgezinnen

Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, ontvangen naast het leefgeld een extra toelage van € 80,91 per maand. Vluchtelingen kunnen dit geld gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. Zij kunnen het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht.

Wie kan leefgeld krijgen?

Om in aanmerking te komen voor leefgeld gelden de volgende voorwaarden:

 • Je bent als vluchteling uit Oekraïne naar de gemeente Noordwijk gekomen.
 • Je verblijft in een gemeentelijke opvangvoorziening of in een particuliere opvangvoorziening (bijvoorbeeld een gastgezin).
 • Je valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne.
 • Je bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Noordwijk.

Je hebt geen recht op leefgeld als een meerderjarig gezinslid inkomsten uit arbeid heeft of een uitkering ontvangt.

Leefgeld aanvragen

Je kan leefgeld aanvragen door onderstaand aanvraagformulier af te drukken en ingevuld in te leveren bij de gemeente Noordwijk.

Het leefgeld wordt overgemaakt op een Nederlandse bankrekening. Bij minderjarige kinderen wordt het bedrag overgemaakt aan een ouder of verzorger.

Heb je een opvangadres in een andere gemeente?

Neem dan contact op met die gemeente.

Krijg je leefgeld en verandert er iets in jouw situatie?

Geef dit dan aan ons door via het e-mailadres leefgeld@noordwijk.nl Bijvoorbeeld in deze situaties:

 • Jij (of iemand uit jouw gezin) gaat naar een ander (opvang)adres in de gemeente Noordwijk. Het bedrag kan hierdoor wijzigen.
 • Jij (of iemand uit jouw gezin) gaat naar een ander (opvang)adres buiten de gemeente Noordwijk. Het leefgeld van de gemeente Noordwijk stopt per de 1e dag van de volgende maand. Je kan leefgeld aanvragen bij de andere gemeente.
 • Jij (of iemand uit jouw gezin) gaat naar een ander (opvang)adres in het buitenland. Het leefgeld stopt per de 1e dag van de volgende maand.
 • Jij (of iemand uit jouw gezin) hebt betaald werk. Het leefgeld van degene die gaat werken stopt per 1e dag van de volgende maand. Andere gezinsleden blijven wel leefgeld ontvangen.
 • Jij wilt niet langer aanspraak maken op leefgeld.

Heb je vragen?

Mail dan naar het e-mailadres leefgeld@noordwijk.nl.