Zakenpaspoort of 2e paspoort aanvragen

Reis je vaak naar het buitenland? Dan kan je een zakenpaspoort of 2e paspoort aanvragen. Een zakenpaspoort (10 jaar geldig) heeft 66 pagina’s in plaats van 34. Je hebt dan meer ruimte voor visums en stempels. Een 2e paspoort (2 jaar geldig) kan nodig zijn als je vaak landen bezoekt die een conflict met elkaar hebben. Of als jouw paspoort vaak bij de ambassade ligt voor een visumaanvraag, terwijl je een andere reis wilt maken.

Maak online een afspraak (gratis)

Voorwaarden

Zakenpaspoort

De voorwaarde voor een zakenpaspoort is, dat je de Nederlandse nationaliteit hebt. 

2e paspoort

De voorwaarden voor een 2e paspoort zijn: 

 • Jouw 1e paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • Je reist:
  • Naar landen die een conflict met elkaar hebben.
  • Naar een land terwijl je al stempels in uw paspoort hebt staan van een conflicterend land.
  • Vaak terwijl jouw paspoort bij een ambassade ligt voor de aanvraag van een visum.
  • Naar een land waar je niet met de Nederlandse identiteitskaart naartoe kunt. Reis je naar landen waarvoor een Nederlandse identiteitskaart voldoende is? Vraag dan een identiteitskaart aan naast jouw paspoort.
 • Je vraagt een 2e paspoort niet aan voor een eenmalig bezoek. In dat geval kan je bij de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort aanvragen. Meer informatie over het noodpaspoort vind je op marechaussee.nl.

Aanpak

Vraag het reisdocument aan bij de gemeente waarin je woont. Kom persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. Je kan alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak (gratis) met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Je neemt mee:

 • Al jouw reisdocumenten, ook als deze verlopen zijn (behalve als deze ongeldig zijn gemaakt).
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

Voor een 2e paspoort neem je ook 1 van de volgende brieven mee: 

 • Een brief waarin je uitlegt, dat je naar landen moet reizen die een conflict met elkaar hebben. Voeg bewijsstukken toe aan de brief, zoals boekingsbevestigingen van jouw vliegreizen.
 • Een brief waarin je uitlegt, dat je vaak reist terwijl jouw paspoort bij een ambassade ligt voor een visumaanvraag. Voeg bewijsstukken toe, zoals boekingsbevestigingen van jouw vliegreizen. Voeg ook een bewijs toe van de ambassade waarin staat dat jouw paspoort daar ligt voor een visumaanvraag.

Vermist of gestolen

Is jouw paspoort of identiteitsbewijs kwijt of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Kosten

Wat kost een zakenpaspoort of 2e paspoort?

Aanvraag Prijs 2024
Zakenpaspoort of 2e paspoort tot 18 jaar € 63,40
Zakenpaspoort of 2e paspoort 18 jaar en ouder € 83,85
Spoed zakenpaspoort of 2e paspoort tot 18 jaar € 120,45
Spoed zakenpaspoort of 2e paspoort 18 jaar en ouder € 140,90
Afhandeltermijn

Na 5 werkdagen kan je jouw reisdocument ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

(Thuis)bezorgen

Je kan jouw reisdocument ook gratis laten (thuis)bezorgen. Houd er rekening mee dat er eerst een bezorgafspraak gemaakt moet worden. Hierdoor duurt (thuis)bezorgen langer dan ophalen in het gemeentehuis. Als je het reisdocument snel nodig hebt, kan je beter kiezen om jouw reisdocument op te halen. 

Spoedprocedure

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Je moet hiervoor wel extra betalen. Als je het reisdocument ’s ochtends aanvraagt, kan je het reisdocument de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Bij een spoedaanvraag is (thuis)bezorgen niet mogelijk.