Omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk

Je kan jouw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Hiervoor onderteken je de akte van omzetting. Er zijn geen getuigen nodig en je hoeft geen jawoord te geven. De akte van omzetting wordt opgenomen in het register van huwelijken.

Gevolgen omzetting

Voor de kinderen die geboren zijn vóór de omzetting, verandert er niets. De omzetting heeft misschien wél gevolgen voor jouw vermogen. Daarvoor moet je naar een notaris.

Aanpak

Geen ceremonie

Wil je geen ceremonie? Dan kom je met jouw partner naar het gemeentehuis om de akte van omzetting te ondertekenen. Maak hiervoor een afspraak (gratis) bij de gemeente. Bel hiervoor met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Jullie nemen beiden jullie geldige identiteitsbewijs mee.

Met ceremonie

Wil je een ceremonie (bijvoorbeeld in het gemeentehuis of in 1 van onze externe locaties)? Dan kan je online een datum vastleggen (DigiD). Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht. Je betaalt met iDEAL. Zorg dat je de volgende zaken bij de hand hebt als je online een datum gaat vastleggen:

  • DigiD van beide partners.
  • Scans van jullie identiteitsbewijzen, zodat je deze kan uploaden.
  • Datum, tijdstip en trouwlocatie. Neem eerst contact op met de trouwlocatie van jouw keuze voordat je een datum vastlegt.
  • Voorkeur trouwambtenaar

Lukt het niet online? Bel dan met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Kosten 

Wat kost het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk?

Aanvraag Prijs 2024
Ceremonie in gemeentehuis op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 – 16.30 uur € 443,-
Ceremonie in gemeentehuis op zaterdag tussen 9.00 – 12.00 uur € 642,-
Ceremonie buiten gemeentehuis op maandag t/m zaterdag tussen 8.30 – 20.00 uur
en op zondag tussen 13.00 – 20.00 uur
€ 443,-

Annuleren

Wil je annuleren? Dat kan tot 2 weken voor de huwelijksdatum kosteloos. Annuleer je binnen de termijn van 2 weken voorafgaand aan de huwelijksdatum? Dan brengen wij daarvoor € 50,- in rekening.