Achternaam voor jouw kind kiezen

Krijg je een 1e kind? Dan kan je bij de geboorteaangifte of vóór de geboorte bij de gemeente aangeven welke achternaam jouw kind krijgt. Voor het 1e kind (met de Nederlandse nationaliteit) kan je kiezen of het de achternaam van de (duo)moeder of die van de vader krijgt. Vanaf 2024 kan je ook kiezen voor een dubbele achternaam die bestaat uit een combinatie van de achternamen van de ouders. De achternaam die je kiest voor jouw 1e kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Als de achternaam is vastgelegd, is deze meestal niet meer te veranderen.

Bel voor een afspraak (gratis)

Zo geef je aan welke achternaam jouw kind krijgt

  • Maak een afspraak (gratis) bij de gemeente. Bel hiervoor met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.
  • Jij en jouw partner moeten beide langskomen met een geldig identiteitsbewijs.

Let op! Vaak kan de moeder niet aanwezig zijn bij de geboorteaangifte. Je kan daarom het best al vóór de geboorte samen naar de gemeente gaan.

Geen naamskeuze aangeven

Geef je geen naamskeuze aan? Dan bepaalt het feit of je wel of niet getrouwd bent de achternaam van jouw kind:

  • Ben je getrouwd? Dan krijgt jouw kind bij de geboorteaangifte de achternaam van de vader.
  • Ben je getrouwd en wil je dat jouw kind de achternaam van de moeder krijgt? De vader en moeder moeten dan een verklaring afleggen bij de gemeente.
  • Ben je niet getrouwd? Dan krijgt jouw kind de achternaam van de moeder.
  • Ben je niet getrouwd en wil je dat jouw kind de achternaam van de vader krijgt? De vader moet het kind dan erkennen, waarbij de vader en moeder een verklaring afleggen bij de gemeente.
  • Bepaal je de naamskeuze bij erkenning van jouw kind? Deze keuze wordt vastgelegd in de akte van erkenning.
Dubbele achternaam vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 kan je jouw 1e kind ook 2 achternamen geven. Van elke ouder 1 naam. De volgorde maakt niet uit.

Adoptie

Adopteer je een kind? Dan mag het kind de eigen achternaam houden of 1 of 2 namen van de adoptieouders krijgen. Of je kan de eigen achternaam van het kind combineren met de achternaam van 1 van de adoptieouders.

Nog een andere nationaliteit

Wordt jouw 1e kind in 2024 geboren en heeft het naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit? En is volgens die nationaliteit een andere achternaam mogelijk? Dan kan je vanaf 2024 voor dit kind ook die achternaam kiezen.

Tijdelijke regeling

Van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 geldt ook een tijdelijke regeling. Is jouw 1e kind geboren op of na 1 januari 2016? En wil je dat jouw kind(eren) een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgt/krijgen? Dan kan je alsnog voor de dubbele achternaam kiezen. Je hebt tot 1 januari 2025 hier de tijd voor.

Verander je de achternaam van jouw kind en heeft het een eigen identiteitsbewijs? Dan vraag je deze opnieuw aan. Voor het vernieuwen moet je wel kosten betalen.

Kosten

Voor het aanvragen van een dubbele achternaam betaal je voor het 1e kind € 75,- en voor elk volgend kind € 50,-.