Achternaam voor jouw kind kiezen

Krijg je een 1e kind? Dan mag je kiezen welke achternaam jouw kind krijgt. Je kan de naamskeuze vóór de geboorte al aangeven of bij de geboorteaangifte. Je kan jouw kind de achternaam van de moeder, duomoeder of vader geven. Sinds 2024 kan je jouw (1e) kind ook de achternamen van beide ouders geven

De achternaam die je kiest voor jouw 1e kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Als de achternaam is vastgelegd, is deze meestal niet meer te veranderen.

Bel voor een afspraak (gratis)

Zo geef je aan welke achternaam jouw kind krijgt

Vóór de geboorte

  • Maak een afspraak (gratis) bij de gemeente. Bel hiervoor met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.
  • Jij en jouw partner moeten beide langskomen met een geldig identiteitsbewijs.

Bij erkenning

Als je niet automatisch de wettelijke ouder van een kind bent, kan je een kind erkennen. Je kan dan ook direct kiezen welke achternaam het kind krijgt.

Bij de geboorteaangifte

Jij en jouw partner moeten dan beide aanwezig zijn bij de geboorteaangifte. Het is niet mogelijk bij digitale geboorteaangifte. Vaak kan de moeder niet aanwezig zijn bij de geboorteaangifte. Je kan daarom het best al vóór de geboorte samen naar de gemeente gaan.

Tijdelijke overgangsregeling

Van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024 geldt ook een tijdelijke overgangsregeling. Is jouw 1e kind geboren op of na 1 januari 2016? Dan kan je alsnog voor de dubbele achternaam kiezen.

Geen naamskeuze aangeven

Geef je geen naamskeuze aan? Dan bepaalt het feit of je wel of niet getrouwd bent de achternaam van jouw kind:

  • Ben je getrouwd? Dan krijgt jouw kind bij de geboorteaangifte de achternaam van de vader.
  • Ben je getrouwd en wil je dat jouw kind de achternaam van de moeder krijgt? De vader en moeder moeten dan een verklaring afleggen bij de gemeente.
  • Ben je niet getrouwd? Dan krijgt jouw kind de achternaam van de moeder.
  • Ben je niet getrouwd en wil je dat jouw kind de achternaam van de vader krijgt? De vader moet het kind dan erkennen, waarbij de vader en moeder een verklaring afleggen bij de gemeente.
  • Bepaal je de naamskeuze bij erkenning van jouw kind? Deze keuze wordt vastgelegd in de akte van erkenning.