Veranderingen plastic, blik en drinkverpakkingen (PBD)

PBD is heel goed te recyclen. Het is zonde om waardevolle grondstoffen te verbranden als restafval. Als we PBD apart inzamelen, kunnen we dit gebruiken voor nieuwe producten. Van broodtrommel tot bermpaaltje: het wordt steeds vaker van jouw afval gemaakt. En omdat PBD voor veel afval zorgt, houd je steeds minder restafval over. Wel zo goed voor het milieu. Daarom veranderen we de manier waarop we PBD inzamelen bij laagbouwwoningen.

Hoe zamelen we jouw PBD straks in

Je verzamelt thuis PBD-afval in speciale doorzichtige PBD-zakken. Deze hang je op de ophaaldag vóór 7.30 uur aan de haken (kroonringen) in jouw buurt. Deze haken vind je aan lantaarnpalen bij de aanbiedplaatsen voor de minicontainers. Elke 3 weken zamelt Meerlanden de PBD-zakken in.

Waar kun je de doorzichtige PBD zakken halen?

Heb je nieuwe PBD-zakken nodig? Deze kun je gratis ophalen op de onderstaande locaties. Per keer kun je 2 rollen meenemen.

Noordwijk

 • Gemeentehuis, Voorstraat 42.
 • Bibliotheek Bollenstreek, Akkerwinde 1a.
 • Albert Heijn, Bonnikeplein 2.
 • Dirk van den Broek, Raadhuisstraat 9.
 • Vomar, Bomstraat 19.

Noordwijkerhout

 • Gemeentehuis, Herenweg 4.
 • Albert Heijn, Zeestraat 14 a.
 • Dirk van den Broek, Dorpsringweg 2.
 • Vomar, Kornoeljelaan 2.

De Zilk

 • Super de Zilk, Breeland 2 a.

Wanneer wordt in jouw straat PBD ingezameld?

In de Meerlanden App vind je precies op welke dag PBD in jouw straat wordt opgehaald. Alleen op die dag kun je jouw volle PBD-zakken aan de haken hangen. Je kunt de app zo instellen dat je van tevoren een melding krijgt. Zo mis je nooit een ophaaldag. Wel zo handig als er wijzigingen zijn, bijvoorbeeld met de feestdagen. Dus download de Meerlanden App of kijk op inzamelkalender.meerlanden.nl.

Het inzamelen van plastic, blik en drankkartonnen met de speciale PBD-zakken zorgt voor de meest zuivere stroom afval. Door de doorzichtige zakken is direct duidelijk of er PBD in de zak zit. Hoe schoner ons PBD hoe beter we deze weer kunnen hergebruiken voor nieuwe producten. PBD dat met minicontainers en verzamelcontainers wordt ingezameld kent meer vervuiling en daardoor meer afkeur.

De PBD-zakken hang je op de inzameldag voor 7.30 uur aan de haken in de buurt op. Door de zakken op de inzameldag op te hangen, beperken we de overlast en eventuele vervuiling van de leefomgeving. De PBD-zakken zijn extra stevig, dit voorkomt ook zwerfvuil. Heb je meer PBD-zakken dan je thuis kunt bewaren? De zakken kan je altijd naar een verzamelcontainer voor PBD in jouw buurt brengen. Zie je dat de zakken toch eerder worden opgehangen? Maak dan een FIXI-melding via fixi.nl of app Fixi. De grondstofcoach komt dan langs om iedereen te informeren over de juiste inzameldag.

Het inzamelen van PBD met de speciale zakken is een grote verandering. Dat is natuurlijk even wennen maar samen zorgen we ervoor dat het lukt. We moeten immers op een andere manier met ons afval omgaan. We evalueren na 9 maanden de nieuwe manier van inzamelen. Dit gebeurt rond mei 2024.

De Grashoek en de Prinsessenbuurt zijn de 1e wijken waar we op deze manier PBD inzamelen. Sinds maart 2023 zamelt Meerlanden daar voor het eerst de zakken in. Door in 2 wijken te beginnen, hebben we veel geleerd. Uit de evaluatie blijkt dat inwoners tevreden zijn over het systeem. Het rapportcijfer van de PBD-inzameling is gestegen van een 5,6 naar een 6,6 sinds de nieuwe manier van inzamelen. En zamelen we meer PBD apart in.

De haakjes voor jouw PBD-zakken vind je dicht in jouw straat of buurt. Doorgaans bij de aanbiedplaatsen voor de minicontainers.

De verzamelcontainers voor PBD op de milieuparkjes blijven staan. Hier kunnen mensen die in de hoogbouw wonen hun PBD weggooien. En natuurlijk kun jij er ook nog gebruik van maken. De containers zijn open en vrij te gebruiken. Hoe meer PBD er gescheiden wordt, hoe beter het is.

Op de website van Meerlanden vind je veel handig informatie over PBD. En in de Meerlanden App vind je in het menu ‘welk afval waar?’ een handige zoekfunctie. Of kijk in de scheidingswijzer.

Een handige 1e checklist:

 • Is het een verpakking of een drinkpak?
 • Is het leeg?
 • Is het van plastic of van blik?

Is het antwoord 3x ja? Dan hoort het bij PBD.

Maar let op!

 • Op veel petflesjes en drankblikjes zit statiegeld. Deze kan je inleveren bij de plaatselijke supermarkt.
 • Voorwerpen van hard plastic, zoals een tuinstoel, emmer of plantenpot breng je naar de milieustraat.

Meerlanden brengt het PBD uit de zakken en de verzamelcontainers naar een sorteercentrum. Daar scheiden ze het PBD in verschillende soorten plastics, blik en de drinkpakken. De gesorteerde grondstoffen worden gewassen en bewerkt en gaan daarna naar fabrieken die er weer nieuwe producten van maken.

Uit een onderzoek onder inwoners bij het opstellen van het beleid is aangegeven liever geen extra container aan huis te krijgen voor PBD. We gaan immers ook oud papier en karton met minicontainers aan huis inzamelen. Dit zou betekenen dat er 2 extra minicontainers in de tuin zouden komen. Naast de minicontainer voor restafval en GFT. De meeste inwoners vonden dat te veel.
Daarnaast willen we het inzamelen van afval betaalbaar houden. Het inzamelen van PBD in de doorzichtige zakken vraagt een kleinere investering dan minicontainers aan huis of verzamelcontainers in de buurt.

Ook kan door het inzamelen van PBD in de doorzichtige zakken de inzamelaar direct zien of er alleen PBD in de zak zit. Dit is belangrijk voor de verwerking van PBD in nieuwe producten.

Er zijn 2 manieren om PBD te scheiden:

 1. Bronscheiding: je houdt PBD zelf apart en we zamelen het gescheiden in.
 2. Nascheiding: je doet jouw PBD bij het restafval en een automatische installatie sorteert het afval.

Wij kozen voor bronscheiding. Uit cijfers blijkt dat bronscheiden 2 belangrijke voordelen heeft:

 1. Het PBD kan beter verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen.
 2. Bij voorscheiden verdwijnt er ook minder GFT, oud papier en textiel in het restafval.

We kozen dus heel bewust om ons PBD gescheiden in te zamelen.

Als je tussendoor volle PBD-zakken kwijt wilt, kan je ook gebruik blijven maken van de verzamelcontainers voor PBD.

Dat kan via Fixi of de app Fixi. Hier kun je meldingen doen over de buitenruimte. Je kunt ook een foto toevoegen.

Dat klopt. Omdat in buitengebieden de afstanden heel groot zijn en de wind vaart kan maken, is het inzamelen met PBD-zakken in kleine stukken van Noordwijk niet gunstig. Deze bewoners vragen we dan ook hun PBD naar de verzamelcontainers voor PDB te brengen.