Kinderraad

De Kinderraad is een groep kinderen die meedenkt over plannen voor Noordwijk. Plannen die ervoor zorgen dat Noordwijk voor kinderen leuker, veiliger of schoner kan worden.

Voorstellen voor Noordwijk

Met het project Kinderraad ervaren kinderen hoe democratie werkt, hoe het gemeentebestuur in elkaar zit en hoe je een raadsvoorstel maakt. Tijdens de 1e vergadering van de Kinderraad op donderdag 23 juni 2022 presenteerden de kinderen van 3 scholen hun voorstellen voor een mooier Noordwijk en gingen ze met elkaar in debat.

Lessen op school

Tijdens het project Kinderraad bereiden basisschool leerlingen zich vooraf op school voor met lesmateriaal en filmpjes van de gemeente. Aan de hand van de 3 lessen in het werkboek maken de leerlingen een voorstel waarmee ze de gemeente Noordwijk voor alle kinderen leuker, groener of veiliger willen maken.

Gastlessen

Raads- of commissieleden van de gemeente verzorgen gastlessen op de scholen waarin ze onder andere vertellen over wat de gemeenteraad en een raadslid doet. De raadsleden geven ook tips over debatteren en hoe de kinderen het beste hun voorstel kunnen presenteren.

Het beste plan

Op de afsluitende Kinderraadsvergadering debatteren de leerlingen van de deelnemende scholen met elkaar over hun voorstellen. En ze stemmen over welk plan ze het beste vinden. De gemeente Noordwijk heeft € 3.000,- ter beschikking gesteld om het door de Kinderraad gekozen plan uit te voeren. Voorwaarde is dat het plan voor zoveel mogelijk kinderen in Noordwijk is en dat het uitvoerbaar is. Lees meer over de Kinderraad van 23 juni 2022 waarin werd gekozen voor het plan van de Regenboog school.

Kinderraad 2023

De volgende Kinderraadsvergadering zal mogelijk plaatsvinden in september/oktober 2023. Meer informatie over de datum volgt.

Meer informatie

Bekijk de educatieve filmpjes voor basisscholen op youtube.com: