Plaatsing van zonnebrandpalen in Noordwijk

6 juni 2024, 10:31

Gemeente Noordwijk plaatst dit jaar zonnebrandpalen op verschillende locaties binnen de gemeente. De zonnebrandpalen zijn bedoeld om bewustwording over huidkanker te vergroten, het gebruik van zonnebandcrème te stimuleren en veilig van de zon te genieten. Op het scherm van de zonnebrandpalen staat een smeeradvies, op basis van de UV-index op dat moment.

Locaties

De zonnebrandpalen staan op 4 populaire plekken binnen de gemeente:

  1. Koningin Astrid Boulevard bij strandafrit 1 in Noordwijk.
  2. Koningin Wilhelmina Boulevard bij strandafrit 10 in Noordwijk.
  3. Bij restaurant De Ruigenhoek in De Zilk.
  4. Oosterduinse Meer bij restaurant Como & Co in Noordwijkerhout.

Daarnaast biedt de gemeente zonnebrandhouders aan voor onder andere (sport)verenigingen en kinderdagverblijven. Zo kan iedereen zich goed beschermen en genieten van de zomer zonder te verbranden.

Geniet, maar verbrand niet

Veel mensen genieten van de buitenlucht. Zonlicht is gezond, want het helpt bij de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is goed voor je weerstand, botten en tanden. Zonlicht kan ook gevaarlijk zijn. Er is een duidelijk verband tussen zonlicht en huidkanker. De kankeratlas toont aan dat deze ziekte vaker voorkomt langs de kust dan gemiddeld in Nederland. Dit komt waarschijnlijk door een sterkere zonkracht en blootstelling aan meer zonuren langs de kust. In de gemeente Noordwijk huidkanker zelfs 75% meer voor.

Samenwerking

De zonnebrandpalen zijn geplaatst in samenwerking met Hecht GGD Hollands Midden en het Zilveren Kruis en met subsidie van KWF Kankerbestrijding. Inwoners en bezoekers kunnen zich met behulp van de zonnebrandpalen gratis insmeren tegen de zon.