YoLo-certificaten voor leerlingen Klaverweide

15 november 2023, 13:54

Vanmorgen reikte wethouder Sport en Gezondheid Dennis Salman de certificaten van de YoLo-trainingen uit aan de leerlingen van groep 7 van de Klaverweide. De leerlingen hebben daarmee de trainingen van sportpedagoog en judoleraar Yos Lotens succesvol afgerond. De trainingen met aspecten uit judo en andere budosporten zijn gericht op de motorische- en sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen.

Het is belangrijk dat kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. De YoLo-trainingen zijn ook bedoeld om sociale afwijzing, buitensluiten en ander ongewenst gedrag te voorkomen. De kinderen trainen weerbaarheid, geduld, samenwerken, beheersing, doorzettingsvermogen en vertrouwen. De gemeente maakt deze trainingen mogelijk als uitvoering van het gemeentelijk sport- en gezondheidsbeleid. Elke groep volgt 4 trainingen. Yos Lotens gaat dit schooljaar ook trainingen geven aan leerlingen van andere basisscholen in de gemeente.

YoLo-trainingen

YoLo-training is de naam voor een kindvriendelijke training met elementen uit het judospel, waarin met pedagogische elementen, laagdrempelig en met veel plezier op maat wordt getraind. De training richt zich op de ondersteuning en ontwikkeling van motorische- en sociaal-emotionele vaardigheden, zoals respect, doorzettingsvermogen, geduld, weerbaarheid, samenwerking, (zelf)vertrouwen en (zelf)beheersing. Ook wordt gefocust op voorkoming en bestrijding van (gevoelens van) sociale afwijzing, uitsluiting en ander ongewenst gedrag en het stimuleren van een veilig pedagogisch (sport) klimaat.

Doelen van het programma:

  • stimuleren van en bijdragen aan een veilig (pedagogisch) schoolklimaat;
  • bevorderen van sociaal-emotionele vaardigheden;
  • motorisch ontwikkelen: veelzijdig en intensief bewegen met onder andere stoeivormen en veilig leren vallen.

10 Noordwijkse basisscholen doen mee

De YoLo-trainingen zijn opgenomen in het Sportbeleid en Gezondheidsbeleid van de gemeente Noordwijk. In 2023 en 2024 worden de YoLo-trainingen op 10 basisscholen aan 50 groepen aangeboden. De trainingen worden verzorgd op de volgende scholen: Klaverweide, Bronckhorst, Hoffenne, fusieschool Wakersduin/Zeehonk, Prinsenhof, Schapendel, Wereldwijs, Montessorischool, de Witte school en de Noordwijkse school.