Tijdelijk onderdak voor de Kurt Carlsen en haar vrijwilligers

7 september 2023, 12:03

Gemeente Noordwijk is trots op het eigen erfgoed. Al enkele jaren wordt gezocht naar een ruimte om het varend erfgoed, de Kurt Carlsen en de toenmalige ‘Wippertruck’ definitief onderdak te bieden. Daarvoor is een plek dicht bij zee passend qua uitstraling en ook nodig om de boot in de zomer te kunnen blijven presenteren en lanceren. De directe omgeving van de vuurtoren en het Vuurtorenplein zijn daarvoor zeer geschikt.

Definitief onderkomen

Voor dat plein zijn plannen in de maak in samenwerking met de firma van Erk. De gemeente zet in op een kwaliteitsslag. Bij de herontwikkeling van het Vuurtorenplein zal rekening worden gehouden met een definitief onderkomen voor de Kurt Carlsen.

Stevige tenthal

Het duurt nog een aantal jaar voor het zover is. Voor de tussenliggende periode is een oplossing gevonden in het stallen van de Kurt Carlsen in een stevige tenthal naast de vuurtoren. De Stichting Kurt Carlsen heeft een omgevingsvergunning gekregen voor het tijdelijk plaatsen van de tenthal.

Henk Kok, voorzitter Stichting Kurt Carlsen: “We zijn in goed overleg met de gemeente en de firma van Erk en blij met de gekozen tussen- en eindoplossing. Het is voor ons en Noordwijk belangrijk om een einde te maken aan het zwervende bestaan van onze vrijwilligersorganisatie en het behoud van dit deel van het erfgoed van Noordwijk.”

1e motorstrandreddingsboot

Noordwijk is, nagenoeg vanaf de oprichting in 1824 van de 2 voorgangers van de huidige KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, de redders op zee), al bijna 200 jaar één van de 1e reddingstations. Volgend jaar wordt het 200-jarig bestaan van de organisatie gevierd. De Kurt Carlsen is de 1e motorstrandreddingboot die werd gestationeerd in Noordwijk. En actief van 1953 tot 1990. De boot is vanaf de restauratie tussen 2010 en 2013 opgenomen in het officiële Nederlandse register van varende monumenten en is daarmee ook onderdeel van de geschiedenis van Noordwijk.