Taart voor het webteam van de gemeente Noordwijk

5 juni 2024, 11:25

Het team online van de gemeente Noordwijk viert vandaag dat de website noordwijk.nl sterk is verbeterd. Een externe partij heeft de website beoordeeld en de website is van een D-status naar een B-status gegaan.

Noordwijk.nl wordt steeds toegankelijker

De gemeente wil alle online informatie nog begrijpelijker en toegankelijker maken. Ook voor inwoners met een visuele beperking of voor mensen met minder digitale vaardigheden. Voor gemeenten is dit een wettelijke verplichting. Daarom is afgelopen half jaar doorlopend gewerkt aan de toegankelijkheid van noordwijk.nl.

Wat is er allemaal gedaan?

De gemeente laat de website dagelijks toetsen op techniek en content door een automatische toetstool. Webredacteuren hebben trainingen gevolgd om teksten nog makkelijker leesbaar te maken. Daarnaast wordt er speciale software gebruikt om informatie (tekst, beeld en video) nog toegankelijker te maken.

Getest op eisen voor toegankelijkheid

Een onafhankelijke partij heeft de website noordwijk.nl getest op de eisen voor toegankelijkheid. Dit heeft als resultaat dat de website een B-score heeft gekregen in plaats van een D-score.

En nu naar A!

Het externe bureau heeft in totaal 8881 websites en mobiele apps van de Nederlandse overheid getoetst. 2144 daarvan hebben een B-status gekregen. 506 hebben de A-status. De nieuwe B-status voor Noordwijk betekent wel dat er nog wat werk aan de winkel is. Want de gemeente wil graag zo snel mogelijk de A-status behalen.