Raadscolumn Toon van Tol (MetLEF): Feestverlichting

4 september 2023, 14:30

De nazomer breekt weer aan. Het verlangen naar een periode van lang nagenieten is begonnen.

Ik hoop dat de zomer van dit jaar heeft gebracht wat u ervan hoopte. Genieten van het mooie weer (en dat is voor iedereen anders). Genieten van vrije tijd, het heerlijk samenzijn met familie, vrienden en/of bekenden. En dat terwijl u in het binnen- of buitenland bekende of nieuwe plekken aan het ontdekken was. En voor onze ouderen aandacht van vrijwilligers, verzorgers en terugkerende geliefden met vakantieverhalen. Zomerrituelen.  

Niet alleen in het zuiden van Europa was het een hete bedoening deze zomer. In Den Haag is de stekker uit het oververhitte kabinet getrokken. Noordwijk bleef niet lang achter en legt het vuur aan de schenen van de zittende coalitie. Waar dat allemaal precies om speelt zullen we misschien nog wel eens horen. Of niet natuurlijk. Het blijft politiek, zeker ook in ons mooie Noordwijk.   

Ik vind het daarom heel begrijpelijk als u misschien denkt: “Nou Toon schiet mij maar in de feestverlichting over die (Noordwijkse) politiek, want ik snap er echt helemaal niets meer van!” U bent dan in zeer goed gezelschap, want dat vinden de meeste van onze inwoners ook. In Nederland en ook in Noordwijk. Wat is dan jouw advies vraagt u zich af?

Ik heb dan een filosofische suggestie voor u. Wu-wei is een Chinees gezegde dat oproept iets wel waar te nemen (bijvoorbeeld dit politieke gedoe) maar niet direct te handelen of je er teveel druk om te maken. Eerst even opzij buigen, en wat er op je afkomt voorbij laten schieten. Uw invloed is nu (….) beperkt. Laten partijen in Noordwijk maar eens zien hoe er oplossingen gezocht en gevonden worden binnen de ontstane situatie. En dan hoop ik dat met de uitkomst voor u de feestverlichting aan mag gaan.

Maar eerst lekker relaxed nazomeren hoor! 😊