Raadscolumn Karel van Herwaarden (D66): Kuuroord Noordwijk – Het is nu of nooit

10 juni 2024, 15:44

Ruim vier jaar geleden, net na de start van de pandemie, kreeg Noordwijk erkenning als ‘heilzame zeebadplaats’. De eerste stap naar een volwaardige kuuroordstatus. De pandemie is inmiddels bijna vergeten en het kuuroord idee ook, zo lijkt het haast. De verkennende kuuroordvisie 1.0 zit in haar laatste jaar, en is niet bepaald het gesprek van de dag.

Kansrijk plan

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Een kuuroord begint natuurlijk bij schoon water, schone lucht en een mooie natuurrijke omgeving. Maar een kuuroord aan zee heeft ook een herkenbaar ‘Thalasso-centrum’ met zoutbaden nodig, wil het als zodanig serieus genomen worden.
Na een initiatief bij Langevelderslag dat niet paste, lijkt er voor zo’n centrum een kansrijk plan te zijn. Nieuw is het, gek genoeg, allerminst. Interessant is het des te meer. Zeker als blijkt dat de risico’s te overzien zijn en Noordwijkers er ook iets aan hebben. Hopelijk kan dat plan spoedig op haalbaarheid worden getoetst en in procedure worden gebracht.

Puzzelstukjes op hun plaats

Ik hoop van harte dat voldoende Noordwijkers inzien dat het kuuroord concept nog steeds een grote kans voor Noordwijk is. Met een achterliggende logica die partijen van links tot rechts zou kunnen aanspreken.
Bij kuren denken veel mensen aan poenerig gedoe en onbewezen gezondheidsclaims. Oké, dat hoort er ook een beetje bij. Maar bekijk het eens onbevangen, dan vallen nog steeds heel wat puzzelstukjes voor Noordwijk op hun plaats: 

  • Gezond en energiek, actief bewegen in de natuur? Check. 
  • Goed, gevarieerd, eerlijk eten? Check. 
  • Een breed cultuuraanbod? Check. 
  • Dichterbij op vakantie, minder vliegen? Check. 
  • Seizoensverlenging, innovatieve horeca? Check.
  • Extra dienstverleningsbanen? Check.
  • Duurzame bollenteelt? Check.

Verdiende kuuroordstatus

Natuurlijk komt dit moois niet allemaal vanzelf wanneer Noordwijk, via zo’n Thalasso-centrum, alsnog een serieuze eerste stap naar een verdiende kuuroordstatus zet. Maar het fundament ervoor ligt er dan wel.
Laten we het een serieuze kans geven als het plan langskomt. Mét een duidelijke kuuroordvisie 2.0 erbij, waarin na de verkenning van versie 1.0 knopen worden doorgehakt. Onder andere over effectiever samenwerken tussen gemeente en ondernemers. Dromen mag, maar stilzitten is geen optie. Het is nu of nooit.