Raadscolumn Bas Brekelmans (VVD): Game Changer

6 mei 2024, 10:40

Geen idee of u dat ook heeft, maar ik ben echt gefascineerd door de actuele snelle opmars van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence – AI). Ongelooflijk hoe snel het ineens gaat. Computers en zelfs mensachtige robots die denken, praten en bewegen als mensen. Het is fascinerend en tegelijk ook wel wat beangstigend.

Het kan eigenlijk niet anders dan dat die snelle opmars ook bij ons in de gemeente Noordwijk effect gaat hebben. Als ik zo voor de vuist weg eens inschat wat er mogelijk wordt en voor Noordwijk interessant kan zijn, dan denk ik bijvoorbeeld aan:

1. AI in de gemeentelijke dienstverlening
AI kan hier een revolutie teweegbrengen door bijvoorbeeld de afhandeling van vergunningen te automatiseren. Immers, AI is een lerend systeem en neemt alle (duizenden) eerdere afhandelingen binnen enkele seconden mee in zijn overwegingen. Het leert bovendien van elke nieuwe aanvraag. AI-gestuurde chatbots kunnen onze inwoners ook 24/7 van dienst zijn. Kortom, minder wachttijden, minder willekeur en (hopelijk) een verhoogde tevredenheid bij onze inwoners en bedrijven.

2. AI en het parkeerprobleem
Dan ons welbekende parkeerprobleem. Met name in het zomerseizoen. AI kan ons helpen door real-time data te analyseren over waar en wanneer parkeerdruk ontstaat. Koppel dit aan een app die inwoners en toeristen leidt naar vrije parkeerplaatsen of zelfs adviseert over de beste tijden om onze gemeente te bezoeken, en voilà: een stap dichter bij een oplossing.

3. AI en openbare veiligheid
Wat dacht u van het helpen van de politie en boa’s?AI-technologie kan ingezet worden om verdacht gedrag of ongebruikelijke situaties te onderkennen, zonder inbreuk te maken op de privacy van individuen. AI kan bijvoorbeeld razendsnel grote hoeveelheden data van sociale media en andere openbare bronnen analyseren en zo trends identificeren die wijzen op mogelijke veiligheidsrisico’s of ongewenste gebeurtenissen. Daardoor kunnen politiepatrouilles en boa’s effectiever worden ingezet.

Afijn, het zijn maar wat ideeën, maar zeker geen verre toekomstmuziek. Als je het mij vraagt is AI een echte ‘game changer’ voor ons allemaal. De kansen en bedreigingen daarvan komen heel snel op ons af, ook op ons mooie Noordwijk. Of we nu willen of niet. Het kan geen kwaad om daar ook als gemeente en politiek een visie op te hebben.