Platina voor de gemeente Noordwijk

27 februari 2024, 11:24
Platina Quality Coast Award voor de gemeente Noordwijk

De gemeente Noordwijk ontvangt dit jaar de Platina QualityCoast Award. Deze award staat voor de allerbeste prestaties op het gebied van duurzaam toerisme, zoals natuur- en erfgoedbehoud, energie en klimaat.

Uitgebreid onderzoek

2 jaar geleden kreeg Noordwijk nog een gouden award. Dit jaar scoorde Noordwijk een totaalcijfer van 9,1 wat het hoogst haalbare, namelijk een platina QualityCoast Award oplevert. Hieraan ging een uitgebreid onderzoek vooraf op meer dan 100 onderdelen.

Duurzaamheid en toerisme

De gemeente Noordwijk zet zich samen met haar inwoners, ondernemers en organisaties in voor een duurzaam en toeristisch aantrekkelijk Noordwijk. Denk bijvoorbeeld aan de inspanningen voor een zo schoon mogelijk strand. Ook werkt de gemeente aan het verminderen van verkeer door bijvoorbeeld de inzet van de gratis Beach Shuttle en het beschikbaar stellen van deelfietsen. Daarnaast kijkt de jury naar welke toekomstplannen er zijn voor duurzaam toerisme.

“Kroon op het werk”

Burgemeester Wendy Verkleij is verheugd met het goede nieuws: “De QualityCoast Award is een belangrijke Europese prijs voor duurzaam kusttoerisme. Platina betekent een fantastische kroon op het werk van veel Noordwijkse bedrijven, de gemeente en andere organisaties. Een mooi resultaat door jarenlange inspanningen van veel mensen. Hier mogen we heel trots op zijn. In Noordwijk gaan milieuzorg, duurzaamheid en toerisme hand in hand. Bovendien sluit de award heel goed aan op de erkenning en kansen van Noordwijk de heilzame badplaats.”

Internationale normen

Noordwijk mag de titel 2 jaar dragen. De nieuwe award wordt onder andere vermeld op het platform voor verantwoord reizen; de Good Travel Guide. De gemeente doet al sinds 2008 mee met het QualityCoast programma, destijds geïnitieerd door Vereniging Kust & Zee. Inmiddels is het programma overgenomen door Green Destinations waarbij gewerkt wordt met de internationale normen van de Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Meer informatie: greendestinations.org.