Plan voor sporttoestellen op het strand van Noordwijk

17 april 2023, 15:17
Sporttoestellen Noordwijk

Sporten en fitnessen met uitzicht op zee. Naar verwachting kan dit straks op het Noordwijkse strand. Ter hoogte van de Kust-surfvereniging Noordwijk is een plek bedacht voor het plaatsen van sporttoestellen. De toestellen kunnen worden gebruikt voor ‘calisthenics’, een vorm van sport die vooral jongeren aanspreekt.

Naar buiten

Buiten sporten en fitnessen wordt steeds populairder. Gemeente Noordwijk moedigt dit aan met het plaatsen van sportvoorzieningen in de openbare ruimte, zoals de beweegtuinen op het Vuurtorenplein en aan de Pilarenlaan. De nieuwste uitbreiding is een sportvoorziening op het strand. Onderzocht is wat hiervoor de beste plek is. Het oog is gevallen op het gedeelte van het strand ter hoogte van het parkeerterrein aan de Koningin Astrid Boulevard. Een vergunningaanvraag is onderweg naar de Omgevingsdienst West-Holland.  

Jongeren willen sporten

In coronatijd zijn Noordwijkse jongeren in gesprek gegaan met de gemeente over hoe het met ze ging en waar ze behoefte aan hadden. Hieruit kwam naar voren dat jongeren graag willen werken aan hun lichaam en behoefte hebben aan sporten. Een fitnessabonnement is voor de jongeren vaak te duur of niet mogelijk vanwege de leeftijdsgrens van 18 jaar. Zo ontstond het plan voor een extra sportvoorziening voor calisthenics in de buitenruimte. Calisthenics is een vorm van krachttraining waarbij je gebruik maakt van het eigen lichaamsgewicht om kracht, spiermassa en conditie op te bouwen. 

Kuuroordgemeente

Jongeren hebben meegedacht over het ontwerp en ook bij het vinden van een geschikte plek: waarom niet op het strand? De sporttoestellen gaan ruim 2 meter de bodem in, zijn wind- en weerbestendig en blijven het hele jaar door staan. Naast de jongeren mag natuurlijk iedereen hier gebruik van maken om lekker fit te blijven. Burgemeester en wethouders zien de sportvoorziening als een aanwinst voor de gemeente. Met een sportvoorziening op het strand heeft Noordwijk straks een streepje voor op andere kuuroordgemeenten.