Ook dat ziet er weer goed uit

20 december 2023, 14:48

Feestje. Net voor de kerst openden bouwer, ondernemers en gemeente met elkaar De Grent en rotonde Picképlein. Zonder vertraging werden ook deze verkeersaders In Noordwijk aan Zee onder en boven de grond schitterend opgeknapt.

Met elkaar

Medio december vierden ondernemers, bouwer en gemeente de oplevering van De Grent en rotonde Picképlein. Natuurlijk stapten ze voor de foto in een wagen om er te parkeren in de gloednieuwe laad- en loszone. Op de foto komt projectwethouder Theo Alkemade (links) aangereden met Marco van Brecht, directeur Dura Vermeer.

Klus snel geklaard

Het ging snel. Dura Vermeer startte begin september 2023 met de uitvoering van de reconstructie De Grent, vanaf Palaceplein tot en met rotonde Picképlein. Ondanks de slechte weersomstandigheden lukte het de werkzaamheden binnen de afgesproken tijd op te leveren. Klus geklaard in 4 maanden ondanks de regen.

1,5 meter regen

Nederland beleefde in die 4 maanden de natste maand in 100 jaar. Weken aaneen regende het. Vooral in oktober. Het is bijna symbolisch, want een van de doelen van de werkzaamheden aan de kust is ‘waterbestendigheid’ – Het vermogen om enorme hoeveelheden regen die in korte tijd vallen goed af te voeren om grondwateroverlast te voorkomen.

De werkzaamheden

In vogelvlucht:

  • Het hemelwaterriool vanaf de Rudolf Tappenbeckweg werd verbonden met het riool in de Oude Zeeweg.
  • In De Grent werd een infiltratieriool van 1,25 meter doorsnede aangelegd.
  • In De Grent werd het oude riool vervangen.
  • De bestrating werd vernieuwd met een mooie steen.
  • De laad- en loszone werd opnieuw ingericht, de taxistandplaats werd daarbij uitgebreid en de rijbaan werd voorzien van asfalt.
  • Ten slotte transformeerde de ploeg de rotonde fysiek naar ‘fietsers in de voorrang’.

Omgevingscommunicatie

Voor en tijdens de werkzaamheden is er intensief overleg geweest met ondernemers en bewoners op en rondom het projectgebied. Van meet af aan is ingezet op een gerichte omgevingscommunicatie. Net als alle andere kustprojecten waar Dura Vermeer bij betrokken is geweest. Er werden goede afspraken gemaakt.

Samenhang

Het project De Grent en rotonde Picképlein kun je niet los zien van alles wat er de afgelopen jaren aan de kust aan werk is verzet: het Palaceplein, de Parallel Boulevard en de rotonde Vuurtorenplein. Werken die steeds op tijd werden afgerond en allemaal dezelfde doelen dienen.

Op naar het Wantveld

Er wacht nog 1 deelproject. De reconstructie Wantveld. De planning: start vanaf oktober 2024 tot en met maart 2025. Pas als dat is afgerond, is al het werk aan openbare ruimte aan de kust klaar. Dan is bijna 1,5 kilometer Noordwijk aan Zee Duurzaam Veilig ingericht, grond en hemelwaterbestendig gemaakt en voorzien van een mooie afwerking van de openbare ruimte. Dat alles in ruwweg 3 jaar.