Noordwijkse aardwarmte voor de regio?

30 november 2023, 13:16

In Noordwijk is er al een plek waar aardwarmte naar boven gehaald kan worden, zo blijkt uit onderzoek. Er zit zelfs voldoende warmte voor verwarming en warm tapwater voor alle huizen in de regio. Alle reden om te onderzoeken of een gezamenlijke aanpak mogelijk is. In het komende jaar wordt verder onderzocht wat nodig is voor aardwarmte in de regio.

Uit de aarde

Aardwarmte Rijnland is een samenwerking van Shell, D4 en netbeheerder Firan. Ze zijn al een tijdje bezig met hun onderzoek. Het gaat er steeds gunstiger uitzien. Aardwarmte biedt de Duin- en Bollenstreek de kans om op grote schaal het energiegebruik te verduurzamen.

Informatiebijeenkomst

Op dinsdag 21 november 2023 bezochten raadsleden van de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk een informatiebijeenkomst over de mogelijkheden van aardwarmte in de regio. Shell, D4 en netbeheerder Firan legden de raadsleden uit welke mogelijkheden zij zien voor de regio. In Noordwijk is er al een plek waar aardwarmte naar boven gehaald kan worden. Er zit voldoende warmte voor verwarming en warm tapwater voor alle huizen in de regio.

Enthousiasme

De raadsleden reageerden enthousiast, al hadden zij nog veel vragen. Want is aardwarmte betaalbaar? Hoe bepalen we waar het warmtenet wel en niet komt? Welke risico’s zijn er? Na afloop spraken de gemeenten een voorkeur uit voor een gezamenlijk warmtenet. Werk aan de winkel. In het komende jaar wordt verder onderzocht wat nodig is voor aardwarmte in de regio.

Niet wachten met andere energiebesparende maatregelen

Wethouder Theo Alkemade: “We kunnen dus nog niet definitief zeggen of het warmtenet er komt, waar het komt en wanneer. Maar we zijn positief en steunen het initiatief van harte. Het streven is om voor 2025 meer duidelijkheid te hebben. We maken ons hard voor duurzame warmte voor iedereen, betrouwbaar, betaalbaar en realistisch. De 1e stap is energie besparen en isoleren. Want welke oplossing er ook komt voor duurzame warmte, goed geïsoleerde huizen zijn altijd belangrijk.”

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website Aardwarmte Rijnland.