Noordwijk viert ruimtevaart

25 maart 2024, 15:23
De Walk of Space op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk aan Zee

Noordwijk bruist dit jaar van de ruimtevaartactiviteiten. Tijdens de feestelijke onthulling van een nieuwe tegel op de Walk of Space stond ruimtevaartwethouder Roberto ter Hark stil bij wat er allemaal gebeurt. Op naar het 35e congres van de Association of Space Explorers dat tijdens de Spaceweek in Noordwijk wordt georganiseerd.

De band benadrukken

De Walk of Space ligt op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk aan Zee. Met de ‘Walk’ benadrukken Space Expo, ESA/ESTEC en de gemeente Noordwijk de band tussen Noordwijk en de ruimtevaart. De ‘Walk’ startte in 2013 meteen goed. De eerste tegel was de laarsafdruk van Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse ruimtevaarder. In de loop der jaren is de ‘Walk’ langer en langer geworden. Het is een echte publiekstrekker. Maart 2024 volgde een nieuwe aanwinst. De vijftiende tegel is gewijd aan de Spaanse ruimtevaarder Pedro Duque. Hij maakte twee ruimtevluchten, beide naar het internationale ruimtestation ISS. De Spanjaard onthulde de tegel zelf.

De ruimtegemeente

Noordwijk is een echte ruimtevaartgemeente. ESA-Estec zit er. De grootste locatie van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. De site is het kloppend hart van de ruimtevaart-gemeenschap in gemeente Noordwijk en Nederland. De ruimtevaartsector is de afgelopen jaren gegroeid in de kustgemeente. De nieuwe loot is de NL Space Campus. Een hub die innovatie stimuleert, opdat Nederland volop profiteert van de ruimtevaartontwikkelingen. Een nieuwe stap in de doorontwikkeling van de NL Space Campus: de bouw van het Cometlab.

De nazomer vol ruimtevaart

Gemeente Noordwijk bruist van de ruimtevaartactiviteiten. Wethouder Roberto ter Hark ging er uitvoerig op in tijdens het welkomstwoord dat hij 22 maart 2024 uitsprak bij de onthulling van de nieuwe tegel in de Walk of Space. Eén van de meest in het oog springende activiteiten: het komende congres van de Association of Space Explorers, dat tijdens de Spaceweek in Noordwijk neerstrijkt. Er komen dan meer dan 100 internationale astronauten naar Noordwijk. De gemeente is partner en draagt bij aan de organisatie.

Astronauten met een missie

Het is de 35e keer dat astronauten dit internationale congres houden. En dit keer voor het eerst in Nederland. Ze hebben een duidelijke missie. In de week van 30 september tot en met 6 oktober 2024 trekken ze eropuit, onder meer om kinderen enthousiast te maken voor ruimtevaart en techniek. Maar ook het behoud van een leefbare aarde staat op het programma. De astronauten doen dit onder meer door in groepjes het land in te trekken. Ze houden lezingen op scholen, waaronder scholen in gemeente Noordwijk. Voor inwoners wordt onder andere een bijeenkomst georganiseerd, mogelijk in De Muze.

NL Moonshots’24

Nog een highlight: NL Moonshots’24. Dit is een ambitieus onderwijsprogramma programma voor studententeams uit mbo, hbo en wo die met grootse en grenzeloze ideeën zullen komen: de zogenaamde moonshots. Er is veel belangstelling voor. 100 studententeams en 100 astronauten zijn inmiddels aan de slag gegaan. Hier lees je er meer over ‘NL Moonshots’24’.

Bijdragen aan een vitale ruimtevaartsector

Gemeente Noordwijk draagt bij aan een vitale Nederlandse ruimtevaartsector. “Ruimtevaart is van enorm maatschappelijk, economisch en technologische belang. Het innovatieve vermogen van ruimtevaart speelt een onmisbare rol in alle uitdagingen waar we voor staan”, aldus de wethouder Ter Hark.