Landschapspark en speeleiland open voor publiek

24 mei 2024, 16:14

Vanaf dinsdag 28 mei is het nieuwe landschapspark met speeleiland in Noordwijk Binnen open voor publiek. Spelen. Ontspannen. Natuur beleven. Allemaal binnen handbereik.

Een nieuw park

Tot 28 mei 2024 vinden nog werkzaamheden plaats. Daarna worden de hekken verwijderd. Een moment waar velen naar uitkijken. Spelende kinderen, wandelende bezoekers en hondenbezitters kunnen dan gebruik gaan maken van dit nieuwe park in het Middengebied van Noordwijk. Omwonenden zijn over de openstelling met een brief geïnformeerd.

Recht doen aan de natuur

De aanleg van het park is mogelijk gemaakt door gemeente Noordwijk en Holland Rijnland. Het park is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Er is bij de aanleg volop recht gedaan aan de natuur. In het park zijn er overal plekken die een leefplek vormen voor bijzondere dieren en planten, met name die plekken waar het natuurlijk kwelwater ruimte heeft gekregen.

Onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen

Daarmee past het park helemaal in het Nationaal Park Hollandse Duinen. Bovendien zorgt deze focus op natuur ervoor dat het nieuwe park soorten helpt te behouden die horen bij het nationaal park. Een dringende opgave, gezien de soortenverarming. Bekijk de stand van zaken op het net nieuwe dashboard biodiversiteit.

Laatste huiswerk

Op de achtergrond speelt nog wel de tussenuitspraak mee die de Raad van State begin maart van dit jaar heeft gedaan over het bestemmingsplan Middengebied-Landschapspark. De partijen die in hoger beroep zijn gegaan hebben grotendeels ongelijk gekregen. De gemeente moet nog op twee punten corrigeren, de onderbouwing van het punt ‘parkeren’ en het schrappen van de planregel ‘lichtmasten’. De gevraagde correctie vormt geen belemmering voor de openstelling.

Gemeenteraad 11 juli 2024

De gemeente ‘corrigeert’ in het bestemmingsplan. De gemeenteraad zal 11 juli 2024 gevraagd worden het aangepaste bestemmingsplan te beoordelen en te bekrachtigen. Hierna kan het aangepaste bestemmingsplan richting een eindoordeel van de Raad van State gaan.

Achtergrond

Lees ook de achtergrondinformatie op deze pagina.

Gemeente Noordwijk ligt middenin het Nationaal Park Hollandse Duinen. Een schitterend gebied dat veel omvattender is dan de duinen. Lees er hier meer over.