Kinderraad kiest voor plan Egelantier

1 maart 2024, 14:10
Kinderraad kiest voor plan Egelantier

Het was een bijzondere raadsvergadering: niet de gemeenteraad, maar de Kinderraad vergaderde op woensdagmiddag 28 februari over plannen voor Noordwijk. Na een levendig debat en een spannende stemming kozen de leden van de Kinderraad voor het raadsvoorstel van de Egelantier school. De gemeente gaat nu hun plan voor een playce veldje en het opknappen van de skatebaan in De Zilk uitvoeren.

Plannen voor Noordwijk

De Kinderraad is een jaarlijks project voor Noordwijkse basisscholen. Tijdens de lessen op school leren de kinderen over de gemeente en de gemeenteraad, aan de hand van een werkboek en filmpjes. In de lessen maken de kinderen voorstellen voor een voor kinderen leuker, veiliger of schoner Noordwijk. Ze krijgen ook een gastlessen van raadsleden die hen vertellen over de gemeenteraad en de kinderen coachen bij het maken van hun plan.

Kritische vragen

Tijdens de ontzettend leuke vergadering van de Kinderraadsvergadering presenteerden de 5 deelnemende groepen hun plannen. (Kijk de vergadering vooral terug, de link vind je onderaan deze pagina!)

De kinderen hadden zich heel goed voorbereid, ze stelden elkaar kritische vragen en stemden over welk plan het beste was. Het plan met de meeste stemmen zal door de gemeente worden uitgevoerd. De gemeente stelt daarvoor 3.000 euro beschikbaar.

Goede voorstellen

Het winnende plan van de Egelantier gaat over meer buitenspelen en de aanleg van een playce veldje in De Zilk. Dat is een veldje waarop meerdere sporten gedaan kunnen worden. Als het eerste veldje een succes wordt, stellen de kinderen voor de veldjes op meer plaatsen in de gemeente aan te leggen. Ook willen de kinderen met sponsoring van fondsen de bestaande skateplek in de Zilk vernieuwen.
De Montessorischool stelde in hun raadsvoorstel voor meer buitenactiviteiten voor kinderen in de duinen en de natuur te organiseren. De Nieuwe School diende het raadsvoorstel ‘Blije kinderen, blije honden’ in over het hondenpoepvrij maken van het plein voor de school en een vernieuwd hondenlosloopgebied vlakbij de school.
Groep 7/8 van de Witte School stelde voor Noordwijk zwerfafvalvrij te maken door op straat ook prullenbakken te plaatsen waarmee je afval kan scheiden. Groep 8a van de Witte School presenteerde het raadsvoorstel Greenday voor meer groen in de wijken en aandacht voor de natuur.

Terugkijken

  • Je kunt de vergadering van de Kinderraad online terugkijken. Daar kan je iedere spreker per plan opzoeken. Als je klikt op de naam in de sprekerslijst start de video bij dat lid van Kinderraad.
  • Meer informatie over de Kinderraad.

Ook leuk

  • Op Instagram vind je een filmpje met een impressie van de Kinderraadsvergadering. Het filmpje staat ook op YouTube.
  • De Bollenstreekomroep interviewde de winnaars van de Egelantier en de burgemeester.