Hans Berkhout wint Kunst in de Gemeente Noordwijk

19 oktober 2023, 10:33

Het kunstwerk ‘Hurray – Ode aan het Leven’ van Hans Berkhout is als winnaar uit de bus gekomen van het project Kunst in de Gemeente Noordwijk. Daarmee krijgt Noordwijk een verrassend en nieuw kunstwerk van een regionale kunstenaar.

Ode op een toplocatie

Het beeld zal op woensdag 6 december om 15.00 uur in aanwezigheid van de kunstenaars en enkele genodigden door cultuurwethouder Roberto ter Hark onthuld worden. Een jaar lang kunnen wandelaars in de schitterende Engelse Tuin op landgoed In den Houte in Noordwijkerhout ervan genieten.

Wisseling

Een jaar, want daarna zal een ander, ook weer gekozen kunstwerk, de plaats van Hurray zal innemen. Zo werkt Kunst in de Gemeente. Deze wisseling garandeert dat levendigheid van kunst en betrokkenheid bij de keuze door inwoners van de gemeente gegarandeerd wordt.

Publiek stemde mee

Onderdeel van het project was een publieksronde. Alle inwoners van de gemeente Noordwijk konden een stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk en zo de drie finalisten bepalen. Men kon uit deze drie kunstwerken kiezen:

  • ‘Den Houten vlam’ van Nick van den Berg
  • ‘Hurray – Ode aan het Leven’ van Hans Berkhout en
  • ‘Lotje’ van Wiepke van Dalsum.

Het was een spannende verkiezing waarbij het publiek 1067 stemmen uitbracht.

De vakjury

De vakjury mocht eenzelfde aantal stemmen verdelen. De leden: Jan Dekker voorzitter adviesraad BKOR, Jurriaan Hall adviesraad BKOR, Pam Vis-Feijtes adviesraad BKOR, Ruby van der Zalm omwonende en Rianne Glas-Sjoerdsma ondernemer. Zo is uiteindelijk het kunstwerk ‘Hurray – Ode aan het Leven’ als winnaar uit de bus gekomen.

Jury is lovend

De vakjury: “Met de dynamische compositie maakt Hurray connectie met de barokperiode, bewegelijk en reikend naar de omringende ruimte. Een beweging en energie van menselijke, doch geabstraheerde vorm, waarin de kijker het werk vanuit meerdere kijkhoeken kan beschouwen.”

Een positieve kreet

En: “Door de reikende armen worden grond en lucht verbonden en wordt verbinding gemaakt met de natuurlijke omgeving. Inclusiviteit wordt gewaarborgd in het concept en materiaalgebruik. Een positieve kreet binnen huidige maatschappelijke ontwikkelingen, die in het concept is gegrond met sterk gedachtegoed”, aldus de vakjury.

Ook de winnaar zegt Hurray!

“Fantastisch dat het beeld ‘HuRRaY – Ode aan het Leven’ als winnaar uit de strijd is gekomen. Vanaf december zal het staan stralen in de Engelse Tuin in Noordwijkerhout. Maar voor nu, aan de slag!”, aldus kunstenaar Hans Berkhout.

Verbindende kunst

Kunst in de Gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. De stichting wil met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebber met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk zij het mooiste vindt.

Voor het eerst

Daarmee past het project goed in wat de gemeente met de kunst in de openbare ruimte wil. Dat staat goed beschreven in het beleidsplan. Opgesteld in samenwerking met de Noordwijkse cultuursector. Dit jaar doet de gemeente voor het eerst dit project. De schitterende uitkomst, de betrokkenheid van het publiek en de inbreng van de cultuursector smaken wat betreft de gemeente naar meer.

Meer weten? Ga naar de website van Kunst in de Gemeente

Maak kennis met de kunstenaar Hans van Berkhout op https://www.hansberkhout.nl