Geslaagde kleedjesmarkt nieuwe stijl in Noordwijkerhout

30 april 2024, 09:57

Afgelopen maanden heeft de gemeente Noordwijk in samenwerking met Scouting Bosgeest gewerkt aan een kleedjesmarkt ‘nieuwe stijl’ in Noordwijkerhout. Dit in verband met de regelgeving rondom evenementen. De scouting en de gemeente kijken terug op een zeer geslaagde en gemoedelijke Koningsdag.

Nieuwe veiligheidseisen

Al 61 jaar vindt naast de Koningsmarkt van Scouting Bosgeest ook een vrije kleedjesmarkt plaats in het centrum van Noordwijkerhout. Een goedbezochte vrijmarkt dat publiek uit de hele regio trekt. De scouting organiseerde dit jaar niet alleen hun eigen Koningsmarkt, ook hebben zijn de organisatie van de kleedjesmarkt op zich genomen. In verband met veiligheid en regelgeving rondom evenementen is het onder andere verplicht een officiële organisator te hebben die een vergunning aanvraagt. Ook gelden veiligheidsregels: hulpdiensten moeten te allen tijde bij een calamiteit van a naar b kunnen komen. Dit geldt ook voor de straten waar de kleedjesmarkt gehouden wordt.

Kavel reserveren

Afgelopen maanden werkte de scouting aan een veiligheidsplan, de juiste vergunning en een publieksvriendelijke oplossing. Kinderen konden vooraf een kavel voor hun kleedje reserveren via een website. Hierdoor kon de kleedjesmarkt nieuwe stijl vooraf goed gestroomlijnd worden, hoefden kinderen niet voor dag en dauw de straat op en werd er voorlichting gegeven over het opruimen van troep.

Dikke pluim voor de scouting

Burgemeester Wendy Verkleij bezocht tijdens Koningsdag het kleedje van de kinderen die zich als eerste hadden ingeschreven voor een kavel. De kinderen hadden een mooi plekje gereserveerd op de hoek van de Havenstraat. Wendy Verkleij: “Dankzij de scouting kan de oude en vertrouwde Koningsdag in Noordwijkhout gelukkig doorgaan. Een dikke pluim voor alle vrijwilligers van de scouting die hier afgelopen maanden heel hard aan hebben gewerkt.”

Gezellige en gemoedelijke sfeer

Mark Nouwen van Scouting Bosgeest vult aan: “Als ‘marktmeester’ willen wij de kleedjesverkopers bedanken voor de gezellige en gemoedelijke sfeer. En ook dat ze er, ondanks de wat mindere weersvoorspellingen, gewoon waren. Iedereen heeft de kavel keurig netjes achter gelaten. Hopelijk heeft iedereen een goede opbrengst gedraaid en graag tot volgend jaar!”