Gemeente komt met eigen aanpak energiearmoede

20 april 2023, 15:11
Energiearmoede

Gemeente Noordwijk komt met een totaalaanpak om inwoners, organisaties en ondernemers de komende 2 jaar te ondersteunen bij het tegengaan van hoge energiekosten.

Stijging energiekosten

In 2022 stegen de energiekosten enorm. Ook in onze gemeente trof dit bewoners, ondernemers en verenigingen hard. Velen kwamen in de knel en konden de energierekening niet betalen. Het rijk kwam met financiële regelingen om de pijn te verzachten zoals de energietoeslag voor minima en het energieplafond voor alle gebruikers. 

Beter voorbereiden

De energiecrisis van afgelopen jaar is ons min of meer overkomen. We moeten voorkomen dat dit opnieuw gebeurt en veel beter voorbereid zijn op opnieuw hoge prijzen voor stroom en gas. De gemeente pakt haar rol en heeft een bedrag van € 1 miljoen opgenomen in het energienoodfonds, voorheen het coronanoodfonds. Met dit geld doen we 2 dingen. Allereerst kunnen we in crisissituaties en energiearmoede financieel bijspringen, onder voorwaarden. Ten 2e moedigen we iedereen aan om energie te besparen en te verduurzamen. We informeren hoe je dit het beste kunt doen en wijzen de weg naar wie je hierbij kan helpen met raad, daad en geld.  

Ondernemers: grote stappen in verduurzaming

Een bedrag van € 600.000,- uit deze pot komt ten goede aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Wethouder Roberto ter Hark: ‘We zetten in op acties om het energieverbruik omlaag te brengen en hoge energiekosten te voorkomen. Door de ondernemers te interesseren én inspireren hoe ze hun pand en bedrijfsvoering kunnen verduurzamen. Er loopt nu een proef bij een aantal bedrijven met een energiescan. Binnenkort bespreken we met de experts en de ondernemers de eerste ervaringen. Wat zijn de tops en de tips? Hoe kan het beter? Daarmee doen we ons voordeel.’  

Energiecrisisnoodfonds voor organisaties

Een bedrag van € 200.000,- is bestemd voor verenigingen en stichtingen in  alle dorpskernen die in financieel in zwaar weer zijn geraakt. Binnenkort volgt de eindafrekening van de energieleverancier, die ongunstig kan uitpakken voor buurtgebouwen, clubhuizen, kerkgenootschappen, scouting. Als zij de energierekening niet kunnen betalen kunnen ze een tegemoetkoming aanvragen van maximaal € 9.000,- per jaar. 

Organisatie en uitvoering

Het overige bedrag wordt besteed aan de organisatie en uitvoering van de regelingen: € 150.000,-  en aan de communicatie: € 50.000,- . Het opgaveteam gaat hier de komende weken mee aan de slag.

Meer informatie

Besparen op energiekosten begint met informatie en advies. Lees meer over Energiebesparing.