Eerlijk toezicht op naleving van de parkeerregels

28 juni 2023, 16:35
Eerlijk toezicht op naleving van de parkeerregels.

Gemeente Noordwijk presenteert de scanauto. Vanaf 1 september helpt hij met de controles en handhaving.

Testperiode

Wethouder Theo Alkemade presenteerde eind juni 2023 de gloednieuwe scanauto. Vanaf 24 juli tot 1 september gaat hij proefrijden. Al scannend en registrerend helpt hij tijdens de testperiode het nieuwe systeem in te regelen. Vanaf 1 september voert de scanauto controles uit op de naleving van de parkeerregels.

Eerlijk systeem

De auto rijdt rond en controleert eigenlijk net zoals de parkeerhandhavers dat doen. Ook het idee erachter is nog steeds hetzelfde. De wethouder: “We hebben met elkaar afgesproken dat je ‘het recht koopt om op een plek voor een bepaalde tijd je auto te mogen parkeren’. Wie betaalt moet ervan op aan kunnen dat iedereen betaalt. Dat is eerlijk. De scanauto ziet toe op naleving van de afspraak.”

Handhavers

De komende maanden gaat het om een testfase. Handhavers doen in deze fase ondertussen gewoon hun werk. Controles uitvoeren. Ze beboeten overtreders. Als de scanauto overtreders ‘ziet’ dan volgt er een check van de handhavers. Als de scanauto een overtreding correct heeft ‘geconstateerd’ dan krijgt de overtreder een boete.

Belangrijke punten

Bij de presentatie benadrukte de wethouder verschillende punten:

  • het systeem is volledig AVG-proof en voldoet aan alle wetgeving op het gebied van het beschermen van persoonsgegevens.
  • de handhaving met de scanauto is frequenter, over een groter gebied, en de gemeente verwacht dat mensen daardoor meer rekening gaan houden met deze betere handhaving en daardoor meer bereid zijn om te betalen voor hun parkeerplek.
  • de gemeente stapt geleidelijk over naar het nieuwe systeem. De ontwikkeling: van de met de handgeschreven bon naar een brief die thuis wordt bezorgd.