Een gezamenlijke vuist tegen mensenhandel en seksuele uitbuiting

27 maart 2024, 12:11
Workshop tijdens themabijeenkomst Mensenhandel en Seksuele uitbuiting

Afgelopen woensdag 20 maart 2024 organiseerden het Regionaal Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid (RSIV), SHOP – het kennis- en expertisecentrum over sekswerk en mensenhandel, Defence for Children en de gemeente Noordwijk in Hotel NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst een themabijeenkomst over mensenhandel en seksuele uitbuiting. Een belangrijk onderwerp. Uit cijfers blijkt dat jaarlijks zo’n 3.000 mensen slachtoffer worden, waarvan bijna de helft minderjarig is.

Illegale gedwongen prostitutie: een onzichtbare wereld

De themabijeenkomst werd georganiseerd om aandacht te vragen voor slachtoffers die worden aangetroffen in de escort- en hotelprostitutie. Specifiek richtte de bijeenkomst zich op eigenaren en medewerkers van hotels en vakantieparken in de Duin & Bollenstreek.

Delen van belangrijke informatie

De aanwezigen werden toegesproken door burgemeester Wendy Verkleij. Aansluitend deelde het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) belangrijke informatie over seks trafficking. Vervolgens legde het kennis- en expertisecentrum over sekswerk en mensenhandel (SHOP) uit welke rol zij spelen. De deelnemers volgden 3 workshops. Er was een interactieve ‘escapetruck’, een workshop met vr-brillen en een presentatie van Defence for Children. Dankzij de themabijeenkomst weten de deelnemers signalen te herkennen en hoe te handelen.

Een gezamenlijke vuist

De gemeente Noordwijk was gastgemeente voor deze belangrijke bijeenkomst. Samen met het RSIV, politie en de ondernemers zetten de gemeenten van de Duin & Bollenstreek zich in voor het bestrijden van mensenhandel in alle vormen. Het is een gezamenlijk belang om deze misstanden te bestrijden en een veilige omgeving te creëren voor iedereen. Want: ieder signaal dat gemeld wordt, kan het verschil maken in iemands leven!

Signalen herkennen en melden

Het is zeer belangrijk dat zoveel mogelijk eigenaren en medewerkers van hotels en vakantieparken alert zijn en signalen van mensenhandel en seksuele uitbuiting herkennen en melden. Dit draagt bij aan het aanpakken van daders en beschermen van slachtoffers. Vermoedens? Meld deze direct via de website van de Rijksoverheid.

Certificeringsprogramma No room for sex trafficking

Meer informatie én een online cursus is te volgen op de website van No Room for Sex Trafficking.