Broeden in Villa Vogelhuisje

17 juli 2023, 13:15

Paspartoe in Katwijk maakte voor de Algemene Begraafplaats in Noordwijk 4 nieuwe vogelhuisjes. Ze helpen vogelsoorten in stand te houden.

Paspartoe tekende voor de opdracht

De gemeente heeft contact gezocht met de Noordwijkse locatie van ’s Heeren Loo om de vogelhuisjes te laten maken. Uiteindelijk kwam hij uit bij dagbesteding Paspartoe in Katwijk. Dit is een onderdeel van ’s Heeren Loo. Vol enthousiasme zagen ze daar de opdracht tegemoet en gingen ze aan de slag. Het resultaat mag er zijn. Bij aflevering zat er zelfs een mooie tekening bij de ‘vracht’.

Een schitterende begraafplaats

De vogelhuisjes zijn inmiddels geplaatst op misschien wel één van de mooiste begraafplaatsen van Nederland. De begraafplaats in Noordwijk aan Zee is aangelegd in 1829. Het ligt aan het binnenduin. Het ontwerp is van Salomon van der Paauw, stadsarchitect van Leiden. Het oudste gedeelte is ommuurd en vrijwel vierkant. In 1931 werd de begraafplaats uitgebreid: aan de west- en noordkant werden terrassen in de duinen aangelegd.

Een monumentale plek

In 1999 is de gemeentelijke begraafplaats opgenomen in het monumentenregister van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. De gemeente heeft veel monumenten. Op deze pagina over Monumenten in Zuid-Holland lees je er meer over.

Welgelegen in duinen

Het lover, de grasperkjes, de open plekken, afgewisseld met struiken en de terrassen zorgen voor een locatie die erg aantrekkelijk is voor vogels. De nieuwe vogelhuisjes helpen vogelsoorten te behouden. Het zijn flinke ‘huizen’. Vooral geschikt voor de wat grotere vogels als lijsterachtigen, spechten en misschien zelfs uilen. Eens kijken of ze volgend voorjaar de weg naar een ‘villa vogelhuisje’ weten te vinden.