Bijzondere onderscheiding voor oudste NRB lid Wim Star

20 juni 2024, 17:23
Vrijwilligersmedaille voor Wim Star

Donderdag 20 juni 2024 kreeg de 87-jarige meneer Wim Star uit handen van burgemeester Wendy Verkleij een bijzondere onderscheiding, de Vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid. Wim Star is sinds 1955 actief bij de Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB). Dat is bijna 70 jaar.

70 jaar gediend

De Vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid wordt uitsluitend uitgereikt aan vrijwilligers die minimaal 10 jaar in repressieve dienst de openbare orde en veiligheid hebben gediend. En om te benadrukken hoe bijzonder dit is. Wim Star heeft bijna 70 jaar gediend en het hoogste jaarteken van de Vrijwilligersmedaille gaat maar tot 40 jaar.

Een schelpje uit een voetje

Wim Star kreeg de medaille opgespeld in het bijzijn van zijn familie en andere vrijwilligers van de NRB. Wim begon in 1948 met het halen van zijn zwemdiploma’s bij de reddingsbrigade. Vanaf 1955 werd hij actief vrijwilliger op het Noordwijkse strand. Hij was onder andere opleidingsinstructeur, lid van de technische commissie, bestuurslid en lid van de alarmploeg. Al die jaren stond Wim ‘bij weer en geen weer’ op zee. Om het strand te bewaken, de mensen de gevaren van de zee uit te leggen en uit gevaarlijke situaties te redden. Tot voor kort haalde Wim nog regelmatig ‘een schelpje uit een voetje’.

Zonder mensen zoals u zijn we in Noordwijk nergens

De burgemeester bedankte Wim in haar toespraak: “Na zoveel jaren vrijwillig actief geweest te zijn om de veiligheid op ons strand te bewaken, wil ik u heel hartelijk bedanken. Zonder mensen zoals u zijn we in Noordwijk nergens.” Wim is erelid van de NRB en kreeg eerder het zilveren, gouden en diamanten speldje van de NRB. Het is echter de 1e keer dat de NRB de Vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid uitreikt.

Vrijwilligersmedaille voor Wim Star
Vrijwilligersmedaille voor Wim Star