2 jaar oorlog in Oekraïne

27 februari 2024, 11:18

Ook in de gemeente Noordwijk stonden Oekraïners stil bij het feit dat de vreselijke oorlog in hun land nu al 2 jaar duurt.

Na 2 jaar

Het was een eenvoudig ingericht plekje op de gemeentelijke opvanglocatie. Een vlag. Een bosje bloemen en een kaars op een zwart tafeltje. Hier konden de in Noordwijk opgevangen Oekraïners met elkaar stilstaan bij de vreselijke oorlog in hun vaderland, die al 2 jaar duurde. Sommigen liepen aan om er bij stil te staan. Ieder met zijn eigen gedachten.

De feiten

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen en de oorlog werd verschrikkelijk. De afgelopen 2 jaar zijn veel Oekraïense dorpen en steden vernietigd. Van vele Oekraïners is het leven verwoest. Nog steeds vechten Oekraïners elke dag voor hun leven en hun vrijheid. In gebieden die door Rusland worden bezet, lijden miljoenen Oekraïners onder de Russische bezetting.

Steun

Oekraïne vecht voor de vrijheid en veiligheid van heel Europa. Want als Rusland succesvol is in Oekraïne, dan stopt het gevaar daar niet. Ook daarom blijft Nederland Oekraïne steunen. Op de 24e herbevestigde de NAVO zijn steun aan het door oorlog geteisterde land. Ook Europa gaf dit signaal af.

Opvang

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne verzorgen inwoners en gemeente een warme opvang. Dankzij die opvang hebben veel Oekraïners hun weg weten te vinden in onze samenleving. Velen hebben hun weg gevonden naar betaald werk.

Hoe tijdelijk is tijdelijk?

Er zijn veel onzekere factoren over de duur en ontwikkelingen in de oorlog en over de tijdelijke bescherming van de ontheemden. Recent is de tijdelijke bescherming verlengd tot 4 maart 2025. Gemeente Noordwijk blijft zich inzetten voor een menselijke opvang van Oekraïense ontheemden. De oorlog is verschrikkelijk. En het ziet er naar uit dat de strijd langer gaat duren dan verwacht.