Veranderingen plastic, blik en drinkverpakkingen (PBD)

PBD is heel goed te recyclen. Het is zonde om waardevolle grondstoffen te verbranden als restafval. Als we PBD apart inzamelen, kunnen we dit gebruiken voor nieuwe producten. Van broodtrommel tot bermpaaltje: het wordt steeds vaker van uw afval gemaakt. Wel zo goed voor het milieu.

Hoe zamelen we uw PBD straks in

U verzamelt uw PBD afval in speciale doorzichtige PBD-zakken. U hangt uw volle PBD-zakken op de ophaaldag vóór 7:30 uur aan de haken (kroonringen) in uw buurt. Deze haken vindt u aan lantaarnpalen bij de aanbiedplaatsen voor de minicontainers. U hoeft uw PBD dus niet meer naar een milieuparkje te brengen. Elke 3 weken zamelt Meerlanden de PBD-zakken in. 

Start in De Grashoek en de Prinsessenbuurt

De Grashoek en de Prinsessenbuurt zijn de 1e wijken waar we op deze manier PBD inzamelen. Vanaf 13 maart 2023 zamelt Meerlanden voor het eerst de zakken in. De bewoners krijgen eind februari 2023 een handig startpakket met een rol PBD-zakken. De rest van de gemeente volgt in september 2023.  

Waar kunt u de doorzichtige PBD zakken halen?

Heeft u nieuwe PBD-zakken nodig? Deze kunt u gratis ophalen bij:

  • Gemeentehuis: Voorstraat 42 in Noordwijk.
  • Bibliotheek: Akkerwinde 1a in Noordwijk.

In de loop van de tijd zullen de zakken op steeds meer plekken te krijgen zijn. 

Waar vindt u de haakjes voor uw PBD zakken?

De haakjes voor uw PBD zakken vindt u dicht in uw buurt. Doorgaans bij de aanbiedplaatsen voor de minicontainers.  

PBD-containers op de milieuparkjes

De verzamelcontainers voor PBD op de milieuparkjes blijven voorlopig staan. Hier kunnen mensen die in de hoogbouw wonen hun PBD weggooien. En  natuurlijk kunt u er ook nog gebruik van maken. De containers zijn open en vrij te gebruiken. Hoe meer PBD er gescheiden wordt, hoe beter het is. 

Wat doet u allemaal bij het PBD?

Wilt u meer weten? Op de website van Meerlanden vindt u een overzicht van wat er bij het PBD mag. Maar ook handige tips die er voor zorgen dat uw PBD zo min mogelijk ruimte in neemt. En tips voor het voorkomen van PBD. Want wat u niet in huis haalt, hoeft u ook niet weg te gooien. 

Gebruik de Meerlanden app

Precies weten wat in welke container, zak of bak moet? Weten waar de verzamelcontainers in uw buurt staan? Nooit een inzameldag missen? Met de Meerlanden app checkt u met de handige scheidingswijzer eenvoudig welk afval waar hoort. En op de kalender ziet u precies op welke dagen welk afval wordt opgehaald. U kunt de app zo instellen dat u van tevoren een melding krijgt. Zo mist u nooit een ophaaldag. Wel zo handig als er wijzigingen zijn, bijvoorbeeld met de feestdagen.

Download de Meerlanden app

Wat is PBD?

PBD staat voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. U mag al deze verpakkingen samen in 1 zak aanbieden die we voortaan elke 3 weken bij u aan huis komen ophalen. We starten maandag 13 maart 2023 met deze nieuwe manier van inzamelen in de Prinsessen buurt en de Grashoek in Noordwijk. Na de zomer volgt de rest van de gemeente.

Wat mag er bij het PBD?

Bij het PBD biedt u alle lege verpakkingen van plastic en blik en drinkpakken aan.  

Een handig hulpmiddel voor er bij het PBD hoort:

  • is het een verpakking?
  • is het leeg?
  • is het van plastic of van blik of is het een drinkpak? 

Is het antwoord 3x ja? Dan hoort het bij PBD. 

Ook samengestelde verpakkingen waar het grootste deel bestaat uit plastic of folie (chipszakken, pillenstrips) biedt u aan bij het PBD. Zorg er wel voor dat de verpakkingen leeg zijn.

Op grote en kleine petflesjes en drankblikjes heeft u statiegeld betaald. Deze kunt u beter inleveren bij de plaatselijke supermarkt.

Wat gebeurt er met mijn PBD?

Meerlanden brengt het PBD uit de zakken en de verzamelcontainers naar  een sorteercentrum. Daar scheiden ze het PBD in diverse soorten plastics, blik en de drinkpakken. Deze uitgesorteerde grondstoffen worden gewassen en bewerkt en gaan vervolgens naar fabrieken die er weer nieuwe producten van maken

Waarom kan PBD niet bij het restafval?

Wanneer inwoners het PBD scheiden van het restafval kan het beter verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen. Ook zien we in andere gemeenten dat wanneer u het PBD goed apart houdt, er ook minder GFT, oud papier en textiel in het restafval verdwijnt. Hoe minder restafval, hoe meer hergebruik. De gemeente Noordwijk kiest dus er bewust voor om PBD afval gescheiden in te zamelen.

Waarom gebruiken we in Noordwijk PBD-zakken in plaats van rolcontainers? 

Onze inwoners hebben in 2022, bij het opstellen van het grondstoffenplan, aangegeven liever geen rolcontainer (minicontainer) extra te krijgen voor PBD. Omdat we binnenkort ook oud papier al met rolcontainers gaan inzamelen betekent dit anders 2 extra containers in de tuin. De meeste inwoners vonden dat te veel. 

Door PBD in te zamelen in de transparante zakken kan de inzamelaar direct zien of er geen verkeerd afval wordt aangeboden. Dit is belangrijk voor de verwerking van PBD in nieuwe producten. 

Hoe en wanneer moet ik de zakken met PBD aanbieden?

Voor het aanbieden van de transparante PBD-zakken hangen we kroonringen op. Dat zijn ringen met haken die we aan lantaarnpalen ophangen. Dit doen we in de buurt van de verzamelplaatsen waar u uw minicontainers neerzet. Een kroonring heeft meerdere knoppen om zakken aan op te hangen. Per knop kunt u ook meerdere zakken hangen. Het ophangen aan deze knoppen voorkomt het wegwaaien of dat dieren ze openscheuren. Zorg er wel voor, dat u uw zak pas op de inzameldag buiten hangt. Deze inzameldagen vindt u in de Meerlanden app. Zo vermindert u de kans op scheuren en verwaaien, en voorkomt u overlast voor u of uw buurtbewoners. Samen houden we de straten schoon.

Hoe vaak bied ik de zakken aan?

Meerlanden komt de zakken elke 3 weken ophalen. Als u tussendoor uw zakken kwijt wilt, kunt u ook gebruik blijven maken van de bestaande wijkcontainers. Deze verzamelcontainers blijven.

Waar kan ik de gratis PBD-zakken ophalen?

De gratis PBD-zakken kunt u gratis ophalen bij:

  • Gemeentehuis: Voorstraat 42 in Noordwijk.
  • Bibliotheek: Akkerwinde 1a in Noordwijk.

Op een rol zitten 10 zakken. Per keer mag u maximaal 2 rollen meenemen. Zo voorkomt u dat anderen misgrijpen.  

Mag ik ook andere zakken gebruiken?

Nee, u mag het PBD alleen aanbieden in de gratis transparante zakken die we hiervoor beschikbaar stellen. Deze transparante zakken zorgen ervoor dat Meerlanden kan zien of er alleen PBD in de zakken zit. De zakken zijn speciaal voor het aanbieden van PBD: doorzichtig en niet te dik en niet te dun. 

Waarom alleen inzameling van PBD in de Grashoek en de Prinsessenbuurt?

We gaan later dit jaar ook in de andere wijken in Noordwijk PBD aan huis inzamelen. We beginnen in 2 wijken om te leren hoe we het PBD ook in andere wijken goed kunnen inzamelen. In juni 2023 horen we graag van alle inwoners van deze wijken hoe we het inzamelen van PBD op deze manier verder kunnen verbeteren voordat we de verandering ook in de andere wijken doorvoeren. 

Ik woon niet in de startwijk. Wanneer ben ik aan de beurt?

Na de zomer gaan we ook starten met de inzameling in de andere wijken. We informeren u als uw wijk aan de beurt is. 

Waar kan ik melden dat er al zakken voor de inzameldag zijn aangeboden?

Dat kan via Fixi. Hier kunt u meldingen doen over de buitenruimte. U kunt hierbij ook een foto toevoegen.

Waar kan ik een extra kroonring aanvragen?

Een extra kroonring vraagt u aan bij Meerlanden. Dit kan per e-mail of op werkdagen van 8:30 - 16:30 uur per telefoon via +31 297 38 17 77